Dva olovna sarkofaga otkrivena u katedrali Notr Dam

Dva olovna sarkofaga otkrivena su u katedrali Notr Dam u Parizu, koja se rekonstruiše nakon razornog požara 2019. godine.

Francuski arheolozi su potvrdili da je reč o "izvanrednom otkriću", preneo je britanski dnevnik Gardijan.

Prvi sarkofag sadrži posmrtne ostatke prvosveštenika koji je umro 1710. godine, ali čovek koji je sahranjen u drugom sarkofagu još uvek nije identifikovan.

Naučnici ukazuju da možda nikada neće biti utvrđen identitet osobe sahranjene u drugom sarkofagu, ali na osnovu procene stručnjaka reč je o mladom, bogatom i privilegovanom čoveku, plemiću i vitezu koji je po svemu sudeći živeo u 14. veku.
 
Grobnice su otkrivene u delu koji se koristio kao skladište za skulpture i fragmente originalnog krovnog pokrivača katedrale iz 13. veka, zakopanog ispod poda u poprečnom brodu crkve, koji je sazidan tako da razdvaja svetilište od ostatka crkve.
 
Sarkofazi su otkriveni na mestu gde je trebalo da budu postavljene skele za podizanje novog tornja katedrale, a naučnici su uvereni da je reč o otkriću od "izvanrednog naučnog značaja".
 
Dodaje se da su artefakti u Notr Damu ranije uglavnom otkrivani na oko 20 centimetara ispod poda katedrale, ali dva olovna sarkofaga su otkrivena na dubini od jednog metra.
  • Kostica

    12.12.2022 12:13
    Sigurno.
    Nema dvojbe. Nikad priznati brat cara Dušana?
  • G

    12.12.2022 09:15
    G
    Sigurno su pokojnici bili neki Princevi koji su preminuli od Kuge!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.