Olupina vikinškog broda pronađena na dnu najvećeg jezera u Norveškoj

Naučnici su tokom misije mapiranja dna jezera Mjose, najvećeg jezera u Norveškoj, sonarima otkrili olupinu broda staru više stotina godina u gotovo savršenom stanju.
Plovilo, s jedinstvenim stubovima i preklopljenim daskama, otkriva trenutak u pomorskoj istoriji jezera i procenjuje se da datira između 14. i 19. veka, preneo je CNN.
Istraživači u okviru projekta Misija Mjosa planiraju da mapiraju jezersko dno veličine 363 kvadratna kilometra.
Norveška ustanova za odbrambeno istraživanje predvodi misiju dve godine nakon početnog izvođenja nekoliko inspekcija plovilima na daljinsko upravljanje (ROV) na područjima jezera gde su bačene velike količine municije.
 
Jezero je izvor pitke vode za oko 100.000 ljudi u Norveškoj, prema Norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju, pa municija predstavlja zdravstveni rizik.
 
Olupina je uočena tokom istraživanja jezera.
 
"Očekivao sam da bi mogle biti otkrivene i olupine brodova dok smo mapirali bačenu municiju, a to se i dogodilo", rekao je Ojvind Odegard, viši istraživač morske arheologije na Norveškom univerzitetu nauke i tehnologije i vođa misije.
 
Nedavno otkrivena olupina broda nalazi se na dubini od 411 metara i snimljena je sonarima, sistemom koji koristi zvučne impulse za otkrivanje i merenje područja ispod površine vode.
 
Slike su otkrile da je brod dugačak 10 metara.
 
Slatkovodno okruženje i nepostojanje talasa na toj dubini održali su plovilo u netaknutom stanju, osim korozije nekoliko gvozdenih eksera na svakom kraju broda. Za Odegarda, istrošenost metala je jasan pokazatelj da je olupina dugo na jezerskom dnu.
 
Brod može da izgubi svoju strukturu kada se svi ekseri raspadnu, rekao je.
 
U krmenom delu plovila postoje naznake da se nalazi centralno kormilo, što se pojavilo tek krajem 13. veka. Kombinujući ta dva obeležja, arheolozi su mogli da procene da je brod sagrađen između 1300. i 1850.
 
Čini se da je brod izgrađen posebnom tehnikom, u kojoj se daske trupa preklapaju jedna preko druge. Ta metoda je korišćena tokom vikinškog doba kao način da se brod učini lakšim i jačim.
 
Budući da je olupina broda pronađena usred jezera, Odegard veruje da je brod potonuo po lošem vremenu. Najverovatnije je brod koristio jedra četvrtastog oblika, dodao je, koja su se pokazala teškim za plovidbu za pomorce uhvaćene u ekstremno vetrovitim uslovima.
 
U doba vikinga, jezero je bilo važna trgovačka ruta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.