U Švajcarskoj zabranjeno puštati vodu u WC-u nakon 22 sata: Urbani mit ili stvarnost?

Švajcarska se s razlogom smatra jednom od najuređenijih i najuspešnijih zemalja Evrope i sveta. To je zbog strogih zakona i pomalo čudnih pravila koje praktikuju stanovnici ove zemlje.
U Švajcarskoj zabranjeno puštati vodu u WC-u nakon 22 sata: Urbani mit ili stvarnost?
Foto: Pixabay
Niko ne može da vas spreči da koristite toalet usred noći. Međutim, nakon obavljanja nužde zabranjeno je da pustite vodu u toaletu. Upravo je to slučaj ako živite u iznajmljenom stanu s tankim zidovima u Švajcarskoj.
U većini pravilnika za stanare u stambenim zgradama u Švajcarskoj stoji da treba poštovati kućni red i da komšije ne smeju da se uznemiravaju u periodu od 22 sata uveče do 7 sati ujutro.
Kućni red zavisi od zgrade do zgrade, a popis zabranjenih aktivnosti varira u zavisnosti od debljine zidova u objektu, broju stanova i profilu stanara.
 
Na popisu zabranjenih aktivnosti mogu se naći mnogobrojne bučne aktivnosti kao što su građevinski radovi, slavlja, sviranje instrumenta ili usisavanje. Ako živite u zgradi s tankim zidovima, to može biti i puštanje vode u toaletu.
 
Na internetu kruže priče kako je to pravilo o zabrani puštanja vode u toaletu nakon 22 sata urbani mit koji nema mnogo veze sa stvarnošću, a pogotovo ako živite u stanu s više ljudi.
 
"Kad živite u stanu s više ljudi, morate da pustite vodu u toaletu, inače smrdi toliko da čak i muve počnu da kašlju", našalila se jedna od korisnica na servisu za postavljanje pitanja Quora, koja živi u iznajmljenom stanu u Švajcarskoj i dodala:
 
"U mojoj zgradi nije dopušteno da se muzika sluša glasno nakon 21 sat, razgovara na telefon osim u hitnim situacijama, proizvodi bilo kakva buka, pusti pas da glasno laje, uključi mašina za veš i slično. Ali pustiti vodu u toaletu je nužnost."
 
Popis zabranjenih aktivnosti u stambenoj zgradi obično je naveden u ugovorima o iznajmljivanju stana, a stanari su dužni da ih potpišu i slože se s njima pre nego što se usele. Na taj način niko se ne prisiljava da radi nešto s čime nije prethodno upoznat.
  • Bila

    20.01.2023 22:47
    Nije sasvim tačno
    Koliko znam, nema tusiranja posle 22h i nema buke, toalet je nuznost. Takodje masina za ves je u zajednickoj prostoriji, svaki stan ima svoj dan za pranje.
  • savche

    20.01.2023 09:47
    Kultura?
    Istina u ovim komentarima je "negde između".
    Niti su Švajcarci tako dobri i kulturni, niti su Srbi tako loši i nekulturni.
    A bogatstvo Švajcaraca... 2. sv. rat... finansijske malverzacije ratnih zločinaca i kriminalaca celog sveta... itd.
    Nema veze sa kulturom, disciplinom i ostalim navedenim.
  • Srbenda

    19.01.2023 20:39
    Zamislite molim vas, meni je noćas komšija U 3 UJUTRU lupao na vrata!!! Tako sam se trgao, da mi je umalo ispala hiltovka iz ruku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.