U Meksiku otkriveno stambeno mesto gde je živela elita iz 5. veka

Meksički arheolozi su saopštili da su otkrili stambene blokove gde je živela elita u poznatom majanskom arheološkom mestu Čičen Ica na poluostrvu Jukatan.
U Meksiku otkriveno stambeno mesto gde je živela elita iz 5. veka
Foto: Pixabay
Smatra se da su u pitanju ostaci svetog grada osnovanog u 5. veku.
Arheolog Fransisko Perez Ruiz rekao je da do sada nije bilo otkrivenih poznatih stambenih delova u Čičen Ici, što znači da ovo otkriće stambenog kompleksa predstavlja pronalazak "prvog naselja gde je vladar živeo sa svojom porodicom", preneo je Rojters.
Oblast, danas poznata kao Čičen Vijeho, biće integrisana u turističku ponudu arheološkog mesta Čičen Ice, koje je uvršteno u listu Uneskove svetske kulturne baštine.
 
Arheolozi iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju se nadaju da će ova oblast i one koje se tek otkriju, pružiti informacije o tome kako je izgledao život stanovnika tog grada.
 
"Moraju postojati naselja koja još nisu otkrivena. Istraživanjem stambenih delova možemo saznati o ostalim porodicama, ostalim grupama stanovnika koje su bile deo ovog veličanstvenog grada", rekao je arheolog Hoze Osorio Leon.
 
Ova oblast se iskopava od 1998. godine, a oko dva miliona turista poseti Čičen Icu svake godine, pokazuju zvanični podaci.
  • VV

    14.02.2023 03:45
    Za par hiljada godina
    Kod nas će arheolozi utvrditi da je elita živela u istočnoj srbiji... prema lavovima na kućama.
  • Apsurdistan

    12.02.2023 15:57
    Tako će isto jednog dana otkriti NS@H2O, mesto gde je živela elita ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.