Britanac postao doktor filozofije 52 godine pošto je započeo doktorat

Britanac Nik Aksten stekao je doktorat više od 50 godina pošto je započeo da piše svoju tezu o matematičkoj sociologiji na Univerzitetu Pitsburg u Sjedinjenim Američkim Državama 1970. godine.
Britanac postao doktor filozofije 52 godine pošto je započeo doktorat
Foto: Pixabay
Univerzitet u Bristolu proglasio je ovog sedamdesetšestogodišnjaka doktorom filozofije, pred njegovom suprugom Kler Aksten i jedanaestogodišnjom unukom Frejom, prenosi N1.
On je 1970. godine dobio Fulbrajtovu stipendiji i otišao u SAD da se bavi svojom doktorskom tezom. Međutim, pet godina kasnije, vratio se u rodnu Britaniju, bez završenog posla.
Kazao je da je njegovo istraživanje bilo "izuzetno teško".
 
"Neki problemi su toliko veliki da vam treba najbolji deo života da se njima bavite. Za njih je neophodno dugotrajno, teško razmišljanje", rekao je Aksten.
 
Njegovo istraživanje je nova teorija za razumevanje ljudskog ponašanja.
 
Zasnovana je na vrednostima koje svaka osoba ima, a Aksten veruje da ono do čega je došao ima potencijal za promene pogleda na bihejviorističku psihologiju.
 
Sada otac dvoje dece i deda četvoro unučića, on je počeo da studira u Lidsu 1967. godine.
 
"U to vreme je još postojao revolucionarni osećaj i snaga dece cveća. To je bilo vreme Vijetnamskog rata, Pariza, Praga, studentskih protesta", priseća se Aksten.
 
Dodaje da je u to vreme "Džek Stro bio predsednik Unije studenata u Lidsu".
 
"Sociologija i psihologija su odjednom postali glavni predmeti. Počeo sam da ih studiram jer sam želeo da razumem ljude", poručio je Aksten.
Dodao je i da mu je bilo lepo kada se vratio u studentske klupe na Univerzitetu Bristol od 2016. do 2022. godine.
 
"Svi ostali studenti koji su diplomirali filozofiju imali su oko 23 godine, ali su me prihvatili kao svojeg. Oni su pametni ljudi, puni ideja i voleo sam da razgovaram sa njima, posebno popodne u pabu", priča Aksten.
 
Tokom karijere, Akten je sve vreme živeo u Britaniji i kreirao je školski nastavni program Oksfordsko osnovno obrazovanje.
  • Čitaj pažljivo

    17.02.2023 19:42
    DOKTORAT A ODBRANJEN
    "DOKTORAT A NIJE PLAGIJAT
    Britanac gospodin Nik Aksten stekao je doktorat više od 50 godina nakon što je počeo da piše svoju doktorsku tezu na Univerzitetu Pitsburg u SAD 1970. godine i nikada nije ga završio niti odbranio doktorat."
    Gospodin Nik se vratio na Univerzitet 2016. i odbranio svoju doktorsku tezu 2022. godine
  • Dr Miggyy

    17.02.2023 15:58
    DOKTORAT A NIJE PLAGIJAT
    Britanac gospodin Nik Aksten stekao je doktorat više od 50 godina nakon što je počeo da piše svoju doktorsku tezu na Univerzitetu Pitsburg u SAD 1970. godine i nikada nije ga završio niti odbranio doktorat. Ipak, Univerzitet u Bristolu proglasio je ovog sedamdesetšestogodišnjaka doktorom filozofije, pred njegovom suprugom Kler Aksten i jedanaestogodišnjom unukom Frejo. Kod nas je malo drugačije, naši doktori nauka plagijatori, jedino što urade je da urade plagijat nečijeg rada i da ga odbrane na samo i da plate par hiljada evra. Gospodin Aksten bar se trudio i radio bez rezultata, društvo ga nagradilo
  • Jacovitti

    17.02.2023 13:21
    Pa kada je išao u SAD da doktorira! A da je došao u Srbiju, sve gotovo za dva dana... Samo trkne do Najlona, do Miće sa Megadensa i sl.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.