VIDEO: Smrtonosni podvodni fenomen na Antarktiku koji ubija sve oko sebe

Pre nekoliko dana na Jutjub kanalu "Beauty Of Planet Earth" osvanuo je BBC video retkog podvodnog fenomena snimljenog na Antartiku.
Na prvi pogled zadivljujući prizori ubrzo su se proširili društvenim mrežama, ali je reč o smrtonosnom fenomenu, prenosi Index.hr
Iako izgleda poput tornada, sve je snimljeno pod vodom i u pitanju je ledeni prst smrti, poznat i pod nazivom ledeni stalaktit ili ledenica smrti. 
To je prirodna pojava koja nastane kada slana morska voda "iscuri" iz leda u more. 
 
Kada se to dogodi, postoji šansa da se u okeanu formira podvodni stalaktit, poznat kao ledeni prst smrti, piše The Guardian.
 
On može da dostigne i do nekoliko metara dnevno. Kada dotakne morsko dno, širi se u sloj leda koji može da raste dovoljno brzo da prestigne morske zvezde, ježeve i druge morske životinje koje se sporo kreću. Potom ih proguta i zaledi na mestu.
 
Za ovu neobičnu pojavu zna se još od šezdesetih godina, ali je nastanak ledenog prsta prvi put snimljen tek 2011. godine. 
 
Međutim, detalji ovog fenomena još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni.
 
  • nikola

    08.03.2023 16:20
    ispravka
    To je prirodna pojava koja nastaje kada slatka voda iz lednika "iscuri" u more

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.