Nađen najstariji natpis koji se odnosi na nordijskog boga Odina

Skandinavski naučnici saopštili su da su pronašli najstariji poznati natpis koji se odnosi na nordijskog boga Odina, na delu zlatnog diska koji je iskopan u zapadnoj Danskoj.
 Nađen najstariji natpis koji se odnosi na nordijskog boga Odina
Foto: Pixabay
Runolog Nacionalnog muzeja u Kopenhagenu Lizbet Imer izjavila je da natpis na disku, pronađenom 2020. godine, predstavlja prvi čvrst dokaz obožavanja Odina još u petom veku, odnosno barem 150 godina ranije od broša iz druge polovine šestog veka, pronađenog na jugu Nemačke.
Disk je pronađen u Danskoj i deo je riznice u kojoj se nalazio kilogram zlata, uključujući medaljone veličine tanjira i nakit napravljen od rimskih novčića. Blago je iskopano u selu Vindelev, u centralnom Jutlandu i nazvano je "Riznica iz Vindeleva", podseća AP.
Stručnjaci smatraju da je blago zakopano pre 1.500 godina, kao "danak bogovima" ili da bi se sakrilo od neprijatelja.
 
Na zlatnom ukrašenom disku napisano je "On je Odinov čovek". Natpis se verovatno odnosi na nepoznatog kralja ili vojskovođu.
 
Imer je naglasila da se radi o jednom od najbolje urađenih natpisa koje je ona videla do sada.
 
Stručnjak za drevne jezike Krister Vashus izjavio je da je svaki runski natpis, zbog njihove retkosti, ključan za razumevanje prošlosti. Odin je bio jedan od glavnih bogova nordijske mitologije i često su ga povezivali sa ratom i poezijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti