Hrvati izabrali tri nove reči: Prestrujnik, šećerice i bakroza

Na ovogodišnjem takmičenju za najbolju novu hrvatsku reč Dr Ivan Šreter pobedile su reči - prestrujnik kao zamena za adapter, šećerice kao zamena naziva za biljke od kojih se proizvodi šećer i bakroza
Hrvati izabrali tri nove reči: Prestrujnik, šećerice i bakroza
Foto: Pixabay
Takmičenje za najbolju hrvatsku reč organizuje časopis "Jezik" uz podršku Fondacije Dr Ivan Šreter. Prvu nagradu dobila je reč prestrujnik. 
Prestrujnik
Za adapter postoji nekoliko hrvatskih reči - pretvarač, pretvornik, prilagodnik... Međutim, postoji i najmanje deset različitih vrsta adaptera koji nemaju veze sa strujom.
 
Adapteri za struju (ovi mali za mobilne telefone, tablete i računare) ili se nazivaju adapteri ili strujni adapteri, tako da je "prestrujnik" potrebna reč jer sužava pojam i tačno ga određuje, a tvorbeno je i upotrebno spretnija jer je samo jedna reč, dodaje Odbor koji je odlučio o pobedničkim rečima.
 
Šećerice
 
Drugu nagradu osvojila je reč šećerice. 
 
Uz žitarice i uljarice, ovo je i zajednički naziv za šećernu repu, šećernu trsku, a moguće i kukuruz šećerac, odnosno kukuruz od kojeg se pravi kukuruzni sirup, naveo je Odbor. Ističu kako stručnjaci biologije i na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku smatraju da reč ima smisla i da ima potrebe za njom.
 
Bakroza
 
Treću nagradu osvojila je reč bakroza kao zamena za Vilsonovu bolest.
 
Hepatolentikularna degeneracija ili Vilsonova bolest naziv je za bolest kod koje dolazi do taloženja bakra u tkivu. Prema hemijskom elementu berilijumu naziv bolesti je berilioza, napominje Odbor i dodaje kako se nova reč "bakroza" za staru bolest uklapa u sistem.
Prvoj reči pripada novčana nagrada od 600 evra, drugoj 400, a trećoj 200 evra.
 
Dani hrvatskog jezika obeležavaju se u Hrvatskoj od 11. do 17. marta.
  • Prle

    25.07.2023 15:24
    Sta reći a ne zaplakati! Divim im se do imbecilnosti!
  • Mudroser

    13.03.2023 08:39
    A Dojebnik, te reci niko da se seti!
  • Dragan

    12.03.2023 15:50
    Čitam i smejem se. Nepismeni komentatori mudruju o jeziku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.