Afrika se razdvaja na dva dela, formiraće se novi okean

Naučnici tvrde da se Afrika deli na dva dela, što će na kraju dovesti do formiranja novog okeana.
Afrika se razdvaja na dva dela, formiraće se novi okean
Foto: Pixabay (ilustracija)
Iako će proces trajati milionima godina, ovaj proces će odvojiti današnju Somaliju i delove Kenije, Etiopije i Tanzanije od ostatka kontinenta.
Prema istraživanju objavljenom u časopisu "Geophysical Research Letters", dva velika dela kontinenta se razdvajaju, a to bi na kraju moglo dovesti do formiranja novog okeana.
Reč je o procesu nazvanom "rifting", koji prema Science Directu zapravo predstavlja "kidanje jedne tektonske ploče na dve ili više ploča koje su razdvojene divergentnim granicama ploča".
 
Nizijska regija nazvana "dolina rascjepa" izbija tamo gde se Zemljine tektonske ploče pomeraju, navodi National Geographic. Ove pukotine se mogu pojaviti na kopnu, kao i na dnu okeana.
 
Ovaj fenomen može datirati najmanje 138 miliona godina unazad kada su Južna Amerika i Afrika podeljene na različite kontinente. U poslednjih 30 miliona godina arapska ploča se udaljila od Afrike, što je proces koji je rezultirao stvaranjem Crvenog mora i Adenskog zaliva, navodi NBC News.
 
Podela kontinenta povezana je s istočnoafričkim rascepom, 56 kilometara dugom pukotinom koja se pojavila u pustinji Etiopije 2005. godine, a to će pokrenuti formiranje novog mora.
 
Seizmički podaci navedeni u istraživanju pokazuju da je stvaranje pukotine pokrenuto sličnim tektonskim procesima koji se odvijaju na dnu okeana. Pukotina je otkrivena na granici tri tektonske ploče, afričke nubijske, afričke somalijske i arapske, koje se već neko vreme razdvajaju.
 
Dolina istočnoafričkog rifta se proteže na više od 3.000 kilometara, od Adenskog zaliva na severu prema Zimbabveu na jugu. The Conversation piše da ovaj rascep deli afričku ploču na dva dela, somalijsku i nubijsku.
 
"Ovo je jedino mesto na Zemlji gde možete proučavati kako kontinentalni rascep postaje okeanski", rekao je Kristofer Mur, stundent doktorskih studija na Univerzitetu u Lidsu.
 
 
Kako dolazi do riftinga, tako materijal iz dubine Zemlje ide prema površini i formira okreansku koru na grebenima.
 
"Možemo videti kako se formira okeanska kora, jer se po svom sastavu i gustini izrazito razlikuje od kontinentalne kore", kazao je Mur, koji koristi satelitski radar za praćenje vulkanske aktivnosti u istočnoj Africi, koja je povezana s pucanjem kontinenta.
 
Biće potrebni milioni godina da Afrika bude podeljena na dva jednaka dela, a novom okeanu će biti potrebno pet do 10 miliona godina da se formira, što bi na kraju moglo omogućiti izlaz na more zemljama koje ga nemaju uključujući Ugandu i Zambiju (ako budu postojale tada). Manji kontinent koji će nastati rascepom uključivaće zemlje kao što su današnja Somalija, delove Kenije, Etiopije i Tanzanije.
GPS praćenje je otkrilo različite brzine pomeranja kopna između pomenutih tektonskih ploča, pri čemu se arapska ploča pomera od Afrike jedan inč godišnje.
 
"Kako dobijamo sve više i više merenja za GPS, tako možemo bolje razumeti šta se događa. Adenski zaliv i Crveno more će preplaviti regiju Afar i istočnoafričku dolinu rascepa pa će postati novi okean, a taj deo istočne Afrike će postati zasebni mali kontientent", kazao je pomorski geofizičar Ken Makonald.
  • stara mimi

    18.03.2023 15:28
    "Biće potrebni milioni godina da Afrika bude podeljena na dva jednaka dela, (..). Manji kontinent koji će nastati rascepom uključivaće zemlje kao što su današnja Somalija, delove Kenije, Etiopije i Tanzanije."
    Ne kapiram, zašto spominje dva jednaka dela kada je deo koji se odvaja (somalijska ploča) znatno manji od ostatka Afrike (nubijska ploča). Kako to mogu biti jednaki delovi?!
  • Bole

    16.03.2023 20:22
    Ako budu postojali
    Šanse da će ljudska rasa ovo dočekati su 0! kakva Zambija i Uganda....
  • Zerstorer

    15.03.2023 12:04
    ...
    Ljudi ce biti pravi titani...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.