Albanija: Proglašen prvi evropski nacionalni park divlje reke

Albanska reka Vjosa je proglašena prvim evropskim nacionalnim parkom divlje reke.
Albanija: Proglašen prvi evropski nacionalni park divlje reke
Foto: Pixabay

To je jedna od poslednjih divljih reka koje slobodno teku preostale na kontinentu, piše N1

Vjosa teče od planinskog venca Pinda u Grčkoj do Jadranskog mora u Albaniji, a proteže se na 300 kilometara, puna je netaknute divljine i potpuno je oslobođena veštačkih barijera poput brana hidroelektrana.

Ove reke i potoci su dom za više od 1.100 vrsta divljih životinja, uključujući 13 životinja i dve biljke koje IUCN ocenjuje kao globalno ugrožene.
 
"Vjosa je simbol ljudske istorije i takođe veoma važan deo istorije naše zemlje", kaže Mirela Kumbaro Furdži, albanska ministarka turizma i životne sredine.
 
"Možda Albanija nema moć da promeni svet, ali može da stvori uspešne modele zaštite biodiverziteta i prirodnih dobara i sa ponosom najavljujemo stvaranje ovog prvog Nacionalnog parka na jednoj od poslednjih divljih reka u Evropi", dodala je.
 
Albanska vlada je stvorila Nacionalni park od 12.727 hektara, uključujući 190 kilometara dugu Vjosu, gde je vekovima živelo preko 60.000 ljudi, dodaje Kumbaro Furdži.
 
To znači da će plovni put biti očuvan kao živa reka koja slobodno teče, za dobrobit ljudi i prirode.
  • Ralle

    19.03.2023 08:02
    Bravo komsije..nedajte da da je zagade losi ljudi,stavljajy u beton kao sto radi nasa Srbija...na nasu veliku zalost..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.