VIDEO: U prodavnici u Švajcarskoj nema prodavca ni kamera - kupovina se zasniva na poštenju

Gimelvald je malo mesto u Švajcarskoj, na nadmorskoj visini od 1.363 metra.
Upravo tamo smestila se prodavnica poštenja (Honesty Shop) koja je, prema zvaničnoj stranici pansiona u sklopu kog posluje, prvi takvog tipa u Evropi.
"Honesty Shop u Švajcarskoj je prva seoska prodavnica u Evropi koja u potpunosti zavisi od poverenja i poštenja kupaca", navode na stranici.
Naime, u ovoj prodavnici u sklopu Gimelvald pansiona nema prodavca, kamera ni nadzornika.
 
"Sami uzmete ono što želite, stavite odgovarajući iznos u kovertu, ubacite u priloženu kutiju poštenja i pritom se osećate dobro", piše na zvaničnoj stranici. Dodaju da nude domaće rukotvorine, suvenire, hranu i piće. Kako to izgleda, možete videti u videu.
 
 
Na internetu su neki pohvalili ovaj koncept, dok su drugi naveli da i kod njih postoje slične prodavnice ili farme, a treći su pak rekli da ovo verovatno ne bi funkcionisalo u većini drugih mesta.
  • Дакле

    23.03.2023 19:55
    Није тако, пробај да их зезнеш паш видети
    @ причала ми бака
    То сам могао и ја да ти причам 80-их тако било
  • Pričala mi baka

    22.03.2023 20:52
    Pričala mi baka, da je u novom sadu dostava mleka funkcionisala tako što pred vratima ostaviš prazne flaše sa novcem zadenutim u flaši, a mlekadžija ostavi pune na isto to mesto. Da se dešavalo i da neko popije mleko, ali se pretpostavljalo da je u pitanju neko ko nema da jede. I da se jako retko dešavalo da nestane novac. Valjda se mleko nije plaćalo zlatom kao sada
  • Tetka

    22.03.2023 15:08
    Ima to u svakom nemačkom selu - poljoprivredni proizvodi u drvenim kućicama, uzmete šta vam treba, ostavite novac i gotovo. Jednostavno ljudi znaju red.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.