Govor pape Franje ide u svemir

Vatikan je objavio da namerava da u svemir pošalje minijaturnu digitalnu knjigu s porukom nade koju je papa Franja uputio 2020. godine, u jeku pandemije kovida19.
Govor pape Franje ide u svemir
Foto: Beta/AP
"Nano-knjiga" će biti lansirana u orbitu na visinu od 525 km raketom SpaceX Falcon 9 koja će poleteti 10. juna iz baze Vandenberg u Kaliforniji.
Mikrogravirani elektronski deo od jedva dva mm biće ukrcan na satelit od tridesetak cm (CubeSat), opremljen solarnim pločama, a dizajnirali su ga studenti Politehničke škole u Torinu.
Na njemu će biti govor koji je papa Franja održao 27. marta 2020. Tog dana poglavar Katoličke crkve pojavio se sam na pustom i kišom okupanom Trgu svetog Petra, pozvavši "uplašeni i izgubljeni" svet da preispita svoje prioritete.
 
Na latinskom nazvan "Spei Satelles" (satelit nade), projekat, za koji nije precizirano koliko košta, zajednički će realizovati Vatikan, Italijanska svemirska agencija i razni italijanski instituti.
 
Cilj njihove saradnje je poslati Papin govor "van zemaljskih granica da bi iz svemira dopro do što više žena i muškaraca na našoj planeti u poteškoćama".
  • Pobesneli Laloš

    01.04.2023 20:31
    Vanzemaljci jedva čekaju da čuju šta ima da im kaže. Bolje da pošalju životnu vanvremensku svesvemirsku pesmu legendarne grupe "Panta šiklja nafta".
  • NN

    31.03.2023 09:24
    Mogu
    i njega da upakuju u raketu pa neka priča lično po svemiru šta hoće.
    Nas to ionako ne zanima !
  • matrix je pao

    28.03.2023 19:18
    Hahaha,pa ne razumeju te, ne učimo latinski,ni engleski svi ne znamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti