VIDEO: Pogledajte neke od najboljih prvoaprilskih šala

Danas je Svetski dan šale, 1. april. Na ovaj dan ljudi se tradicionalno šale jedni s drugima i zabavljaju smišljanjem bezopasnih smicalica i objavljivanjem lažnih novosti.
VIDEO: Pogledajte neke od najboljih prvoaprilskih šala
Foto: Pixabay
U nekim zemljama, kao u Velikoj Britaniji, Australiji i Južnoafričkoj Republici, podvale se prave samo do podneva.
 
U Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Italiji i francuskim govornim područjima Kanade i Švajcarske, tradicija 1. aprila poznata je kao aprilska riba (april fish). Uobičajena šala je pokušaj da se neprimetno zalepi papirnata riba na leđa žrtve.
Najranija povezanost između 1. aprila i smišljanja šala javlja se u Čoserovim Kanterberijskim pričama iz 1392. godine.
 
Po jednoj verziji, 1. april kao Dan šale nastao je kada je u 16. veku pomeren dan Nove godine sa 25. marta na 1. januar. Do tada se u mnogim evropskim gradovima Nova godina obeležavala 25. marta, a slavlje je trajalo sedam dana, odnosno do 1. aprila.
 
Prema tom tumačenju, oni koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine zbijali su šale sa onima koji su ga i dalje obeležavali do 1. aprila.
 
U 18. veku se za ovaj dan smatralo da vodi poreklo još od biblijske ličnosti Noja. Prema članku iz jednih engleskih novina objavljenom 1789. godine, tog datuma je Noje prvi put poslao golubicu, prerano.
Panorama, televizijska emisija na BBC-ju, 1957. godine je objavila poznatu prvoaprilsku šalu o tome kako Švajcarci beru špagete sa drveta, kada se veliki broj gledalaca javljao redakciji kako bi saznali kako mogu sami da uzgajaju svoje špagete.
 
 
Burger king je 1998. godine u SAD objavio reklamu o hamburgerima za levoruke, koji su napravljeni tako da im sadržaj curi s desne strane.
 
Gardijan je u dodatku 1977. godine objavio članak koji je pohvalno pisao o izmišljenom odmaralištu i njegova dva ostrva Aperkejs i Louerkejs, glavnom gradu Bodoni i o njegovom vođi General Piku. Zainteresovani čitaoci su bili razočarani kada su saznali da su sva mesta izmišljena.
 
Švedska nacionalna televizija je 1962. dovela u goste svog tehničkog stručnjaka, kako bi obavestio javnost da, zahvaljujući novoj tehnologiji, sada njihovi crno-beli televizori mogu postati u boji. On je objasnio da sve što gledaoci treba da urade jeste da navuku najlonsku čarapu preko televizora i demonstrirao postupak. Mnogi Šveđani kažu da se sečaju svojih očeva koji su jurili kroz kuću, pokušavajući da nađu čarape koje bi postavili preko televizora.
 
BBC je 1965. godine "sproveo probu" nove tehnologije, koja omogućava prenos mirisa putem talasa do svih gledalaca. Mnogi od njih su, kako je izveštavano, kasnije kontaktriali BBC, da bi se pohvalili da su uspeli. U čast te šale, sajt BBC-ja ju je ponovio 2007, kao i Gugl, šest godina kasnije.
 
Holandski emiter je 1969. objavio da će inspektori sa skenerima voziti ulicama, kako bi proveravali da li su građani platili taksu za radio i televiziju. Jedini način da se to spreči, naveli su, je da se radio i televizor umotaju u alumunijumsku foliju. Sledećeg dana, svi supermarketi rasprodali su foliju.
 
Prvog aprila 1980. godine, bostonska televizijska stanica WNAC-TV emitovala je lažnu vest o erupciji. Šala je izazvala ogromnu paniku u Miltonu, a neki stanovnici počeli su da beže iz svojih domova. Stanica je potom otpustila producenta vesti zbog propusta.
 
BBC je 2008. izvestio o novootkrivenoj koloniji letećih pingvina. Čak je napravljen i video snimak, na kome Teri Džons šeta sa pingvinima Antarktiku i prati njihov let u amazonsku prašumu.
 
 
Ostalo je upamćeno i da je američki Nacionalni javni radio objavio da će se Ričard Nikson kandidovati za predsednika 1992. godine.
 
Fanovi U2 pohrlili su 2009. u tržni centar u irskom Korku, verujući da će bend održati iznenadni koncert na krovu. Šalu je organizovala lokalna radio stanica, a nastupio je U2 tribjut bend.
 
"Čikago tribjun" i nekoliko drugih listova objavili su detaljan članak na dve stranice koji opisuje nedavnu invaziju na Čikago, horde praistorijskih čudovišta, koji je ilustrovan fotografijama tiranosaurusa, diplodokusa i ostalih dinosaurusa koji prave pustoš širom grada.
 
Taco Bell je 1996. objavio oglas u sedam najuticajnijih dnevnih listova da je kupio "Zvono slobode" kako bi smanjili dug zemlje i da su ga preimenovali u Taco Liberty Bell. Upitan da li je to istina, portparol Bele kuće je izjavio da je prodat i spomenik Abrahamu Linkolnu.
 
Britanski Indenpendent je 2010. objavio da CERN razmatra kružnu liniju londonskog metroa kao novu lokaciju za akcelerator čestica.
 
Nacionalna Geografija je 2016. na Tviteru poručila da više neće objavljivati fotografije nagih životinja.
Neki događaji koji su se zaista dešavali 1. aprila, često su prihvatani sa nevericom, kao kada je Iran 1979. godine proglasio 1. april Danom republike, a do danas mnogi ne veruju da je to stvarni praznik.
 
U danskom gradu Albertslundu 2009. godine je jedna škola zamalo izgorela do temelja jer vatrogasci nisu verovali da su prva dva poziva bila prava.
  • Stiv Bogdanovic

    01.04.2023 16:24
    Jedan, jedini i neponovljivi. I Velja Ilic pride. Kakva sala!
  • Ns

    01.04.2023 15:18
    Sećam se šale kad je neki čovek na Aljasci bacio gomilu automobilskih guma u neaktivni vulkan i zapalio ih. Evakuisali su grad u podnožju te planine.
  • Đuro Strugar

    01.04.2023 10:58
    Meni ostala upamćene šale koje ste Vi napisali, prvo za investitora javnih toaleta, a zatim i za sex snimke koji se prodaju u holu SPENS-a sa akterima iz političke scene...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.