"Crveni vilenjak" na nebu iznad Italije: Kako nastaje ovaj neobičan fenomen?

Ogroman prsten od crvene svetlosti, inače izuzetno retka prirodna pojava, zabeležen je iznad centralnih delova Italije i Jadrana u noći 27. marta.
Ovaj misteriozni krug pojavio se i nestao u roku od nekoliko sekundi, što znači da nije mnogo ljudi svedočilo ovoj čudnoj i kratkotrajnoj pojavi.
Ipak, kako piše Yahoo news, jedan od retkih koji je uspeo da zabeleži ovu pojavu je fotograf Valter Binoto, koji je ovaj svetleći crveni oreol uslikao na nebu iznad grada Posanjo u severnoj Italiji.
"Po onome što se priča u svetu stručnjaka kada je ova oblast u pitanju, ovo je najbolja fotografija ovog fenomena koja je ikada snimljena", napisao je autor fotografije Binoto u svojoj Instagram objavi.  
 
 
Retki fenomen poznat je kao "crveni vilenjak", a meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković objašnjava da, kao i polarna svetlost, ove crvene munje nastaju u jonosferi, ali da energija ovoga puta dolazi sa zemlje.
 
Kako nastaje retko uhvatljiv "crveni vilenjak"?
 
Radi razumevanja kako "crveni vilenjci" nastaju, Gojković pre svega podseća da jonosfera obuhvata poslednja dva sloja Zemljine atmosfere, što znači da se nalazi veoma daleko od površine Zemlje, na visini od 80 do čak 600 km. 
 
Gojković kaže da u jonosferi nastaje i polarna svetlost (Aurora Borealis i Aurora Australis), kada čestice sa Sunca prodru kroz magnetno polje zemlji, a pošto ove Sunčeve čestice sa sobom nose veliku količinu energije, dolazi do oslobađanja svetlosti, koju mi na zemlji vidimo u različim bojama. 
 
"Često se dešava da intenzivni grmljavinski oblaci oslobađaju energiju ka podlozi (munje i gromovi), ali i ka gornjim slojevima atmosfere. Kada se određena količina pozitivno naelekrisanih čestima oslobodi ka gore, u jonosferi kreću hemijski procesi formiranja i oslobađanja fotona, slično kao i sa polarnom svetlošću", objašnjava Gojković. 
 
Međutim, kako kaže Gojković, ove munje su crvene boje jer gasovi koji se nalaze u nižim slojevima nisu isti kao oni na visini od 500 km. "Crveni vilenjaci" za razliku od polarne svetlosti traju veoma kratko, jer je protok energije sa zemlje dosta kraći i slabiji od sunčevih oluja.
 
Crveni prsten iznad Italije nastao je upravo ovako, a njegov oblik uzrokovan je rotacijom oluje iznad koje je i zabeležen. 
 
Binoto je napisao da je u ovom slučaju "crvenog vilenjaka" - "trajanje bljeska bilo oko jedne milisekunde, prečnik kruga koji sam ja izmerio je oko 360 km, a visina iznad zemlje je oko 90/100km".
 
Zbog svoje kratkotrajne prirode, ova pojava obično je vidljiva samo satelitima koji kruže oko Zemlje, a otkrivena je tek 1990. godine zahvaljujući kamerama koje NASA ima na svemirskim letelicama. 
 
Sada, zahvaljujući autoru Binotou, ova fotografija predstavlja najbolju fotografiju "crvenog vilenjaka" sa Zemlje, piše National Geographic Srbija, a sve ovo je zahvaljujući moćnoj oluji koja je zahvatila Ankonu i proizvela snažne električne udarne talase. 
 
Sezona ove pojave tek počinje u Evropi i Severnoj Americi, gde će se prolećne i letnje oluje sa grmljavinom umnožavati u narednim mesecima, pa će možda u narednom periodu biti lakše da na nebu opazite po kojeg "crvenog vilenjaka".
  • Aleks

    16.04.2023 21:51
    I dalje teče
    Kod nas je revolucija koja teče stvorila veeeliku petokolonaš.. PETOKRAKU zvezdu i ona i dalje traje i visi nam nad glavama.
  • komsha

    07.04.2023 07:35
    nesto nije dobro..
    pise da je iznad oluje, i nastaju iznad oblaka..
    na slici je sve vedro i vide se zvezde

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.