Kinezi na Menhetnu vodili ilegalnu policijsku stanicu, radili za kinesku vladu

FBI je uhapsio dvojicu Njujorčana zbog sumnje da su bili kineski agenti i upravljali kineskom "tajnom policijskom stanicom" u kineskoj četvrti na Menhetnu u Njujorku.
Kinezi na Menhetnu vodili ilegalnu policijsku stanicu, radili za kinesku vladu
Foto: Pixabay

Muškarci se suočavaju s optužbama za ometanje pravde i za udruživanje u svrhu delovanja kao agenti kineske vlade, bez obaveštenja američkih vlasti, rekli su tužioci, saopštio je savezni tužilac u Bruklinu.

"Ovaj sudski postupak otkriva očigledno kinesko kršenje suvereniteta naše nacije uspostavljanjem tajne policijske stnaice usred Njujorka", saopštio je glavni savezni tužilac u Bruklinu.

Američke vlasti navode da je Liu 2018. godine pokušavao da ubedi jednu osobu, koju Kina smatra beguncem, da se vrati kući. Dodaju da je ta osoba prijavila da je bila uznemiravana i da joj je prećeno.
 
Kineska vlada je 2022. od Liua zatražila da pomogne da lociraju osobu koja živi u Kaliforniji, a koju je smatrala prodemokratskim aktivistom, rekli su tužioci.
 
Dodali su da je dvojac priznao da su obrisali svoju korespondenciju s kineskom vladom nakon što su saznali da se nalaze pod istragom.
 
Tužilaštvo je optužilo više od deset kineskih državljanina zbog sprovođenja nadzora i uznemiravanja disidenata koji žive u SAD-u, uključujući i nasilne pokušaje repatrijacije osoba koje Kina smatra beguncima.
Optužbe su se pojavile nakon što je šef FBI-a Kristofer Vrej odboru Senata u novembru rekao da je "veoma zabrinut" zbog prisutnosti takvih stanica u američkim gradovima.
 
Kazao je da kineska vlada uspostavljanjem policijske prisutnosti u SAD-u "krši suverenitet" i zaobilazi saradnju s domaćom policijom.
  • Nisam ja

    18.04.2023 04:30
    Leonard Koen je
    First, we'll take Manhattan, then we'll take Berlin!
  • 128TB

    17.04.2023 23:21
    Banderaš @ Itekako smo obavesteni, posebno o tome kako Kinezi resavaju lokalne separatizme i razlicite ekstremizme. Kineska odlucnost i rusko pravoslavlje je sve sto je Srbiji potrebno.
  • Vera

    17.04.2023 23:20
    kineska kolonija
    idemo putem kao mnoge države u Africi- kineska kolonija za ekspolataciju ruda i za prljavu industriju koju neće u Kini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.