Rim danas slavi 2776. rođendan

Jedan od najlepših gradova sveta, glavni grad Italije, Rim, danas zvanično puni 2776 godina.
Rim danas slavi 2776. rođendan
Foto: Pixabay
Po legendi, Romul je osnovao grad na brdu Palatino 21. aprila 753. godine pre naše ere. 
 
Kako piše RTS, Rim je grad koji drži rekord u mnogim stvarima, pa i po broju fontana – ima ih dve i po hiljade – prvi u svetu. Nekada su bile dekorisane glavama zmajeva, zatim su zamenjene sa tri para usta da bi danas imale samo malu iskrivljenu cev koja podseća na nos pa ih zovu "nosonje".
Rim je i grad sa najvećim brojem crkava na svetu, ima ih čak 900. Jedna od najstarijih je Bazilika Svete Pudencijane i Crkva Svete Praksede.
Rim je jedini grad na svetu u kojem se nalazi jedna država: Vatikan. Bazilika Svetog Petra u Vatikana povezana je sa Kastelom Sant Anđelo (poznat i kao Hadrijanov mauzolej) putem Passetto di borgo, kojeg na rimskom dijalektu nazivaju El koridore.
 
Taj "hodnik", dugačak 800 metara, koristile su pape u bekstvu ili da bi se poznate ličnosti odvodile u zatvor u zamku.
 
I mada je poznat u svetu kao grad na sedam brda, zapravo ih ima više. To je zato jer je tokom vekova proširio svoje granice. Istorijska brda su Aventino, Čelio, Eskvilino, Kvirinale, Viminale, Kampidoljo (Kapitol) i Palatino. Njima je potrebno dodati i brda Vatikana, Pinčio i Đanikolo.
 
Legenda kaže da je veštica bacila čini na parove koji šetaju Pjacom Navonom oko Fontane dei Kvatro Fjumi (Fontana četiri reke) suprotno od kretanja kazaljki na satu.
 
Ukoliko par na taj način obiđe fontanu sigurno će se uskoro rastati. Ta legenda je poznata kao Kletva ljubavnika.
 
U gradu možete sresti veliki broj mačaka lutalica o kojima, zahvaljujući opštinskoj odredbi iz 1991. godine, brinu volonteri Udruženja mačje kolonije Tore Argentina. Smatra se da ih je oko 300.000 i po zakonu, ukoliko njih najmanje pet živi zajedno, ne mogu biti razdvojene.
 
Tradicija nalaže da svako ko poseti Fontanu di Trevi baci u nju tri novčića za sreću. Na kraju svakog dana iz fontane se izvadi 3.000 evra što je oko 1,4 miliona evra godišnje koje grad poklanja u dobrotvorne svrhe.

Teme

Rim
  • Kali

    21.04.2023 20:22
    Srecan rodjendan Vecnom gradu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.