"Prikladna počast kralju": Pele ušao u portugalski rečnik, znači "izuzetan"

Pele, nadimak preminule fudbalske legende, zvanično je postao sinonim za "izuzetan, neuporediv, jedinstven".
U Mihaelisov rečnik portugalskog jezika, jedan od najpopularnijih rečnika u Brazilu, u onlajn izdanju dodata je reč "pele" kao novi pridev.
Reč je uvrštena u rečnik pošto je kampanja Pele fondacije u čast fudbalske zvezde prikupila više od 125.000 potpisa.
Prema mišljenju brojnih ljubitelja sporta, ali i njegovih kolega, Pele važi za jednog od najboljih fudbalera svih vremena. Vlasnik je brojnih rekorda, trofeja i priznanja. Tri puta je sa Brazilom osvajao Svetsko prvenstvo. 
 
 
Tokom svoje igračke karijere koja je trajala dve decenije, na 1.363 utakmice, postigao 1.279 golova sa brazilskim klubom Santosom, reprezentacijom Brazila i Njujork Kosmosom. Međunarodni olimpijski komitet ga je 1999. godine proglasio za sportistu veka, da bi ga godinu dana kasnije Međunarodna federacija za fudbalsku istoriju i statistiku proglasila za fudbalera veka.
 
Otkad je Pele preminuo, njegov bivši klub, Santos, sportski kanal SporTV i Pele fondacija, vršili su pritisak da se ime fudbalske zvezde uvrsti u rečnik portugalskog jezika.
 
Izdavači koji stoje iza Mihaelisovih rečnika najavili su da će ta reč odmah biti uključena u digitalno izdanje njihovog rečnika na portugalskom jeziku i u štampanu verziju kada bude objavljeno sledeće izdanje.
Upis u rečniku glasi: "pe.lé, pridev, neko ko je neobičan, ili ko se po svom kvalitetu, vrednosti ili superiornosti ne može izjednačiti ni sa čim ili bilo s kim, baš kao Pele, nadimak Edsona Arantesa do Nasimenta (1940-2022), koji se smatra najvećim sportistom svih vremena; izuzetan, neuporediv, jedinstven."
 
Fondacija Pele, dobrotvorna organizacija stvorena da sačuva igračevo nasleđe, saopštila je da je ovo prikladna počast "kralju".

Teme

Pele
  • Igor

    28.04.2023 19:17
    Valjda prvo treba neka reč da počne da se koristi, tj. da se novo značenje prihvati među govornicima pa onda da uđe u rečnik. Ako hoćeš da pokažeš poštovanje prema mrtvoj legendi podigni mu spomenik, ne izmišljaj novi jezik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.