VIDEO: Na Korčuli pod vodom pronađeni ostaci puta starog gotovo 7.000 godina

U okviru podvodnih arheoloških istraživanja potopljenog neolitskog lokaliteta Soline na ostrvu Korčula, arheolozi su pronašli ostatke puta stare gotovo 7.000 godina.
Arheolozi sa Univerziteta u Zadru su naveli da je ispod naslaga morskog mulja otkriven put koji je spajao potopljeno praistorijsko naselje hvarske kulture s obalom ostrva Korčula.
Reč je o pažljivo složenim kamenim pločama koje su bile deo puta širokog četiri metra koji je spaja veštački stvoreno ostrvo s obalom. 
Na osnovu analize drveta pronađenog u prošlom arheološkom istraživanju, celo naselje je datirano oko 4.900 godina pre nove ere, objavio je Index.
 
Istovremeno, na drugom kraju ostrva Korčula, arheolozi Univerziteta u Zadru obavljaju kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina pored Vele Luke.
 
 
Vođa istraživanja Igor Borzić primetio je čudne strukture u moru uvale, a arheološki tim koji ispituje lokalitet Soline obavio je pregled središnjeg dela uvale Gradine i pronašao na četiri do pet metara dubine postojanje gotovo istovetnog naselja kao i u Solinama, ističe se u saopštenju.
 
Kako se navodi, na lokalitetu su pronađeni neolitski artefakti, kao što su kamene sekire.
  • Proka

    09.05.2023 10:06
    Pronalazac-Mitrovic
    Odakle tolika vodurina?
  • Jasna

    07.05.2023 19:36
    -
    U nekim detaljnijim tekstovima o ovoj temi piše da je nivo mora tada bio 95m niži,pošto se ljudi pitaju zašto je put pod vodom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.