Otkriven do sada nepoznat detalj na Pikasovoj slici

Konzervatori u Muzeju Gugenhajm u Njujorku otkrili su malog psa skrivenog ispod površine slike čuvenog slikara Pabla Pikasa.

Crtež ljupkog psića sa crvenom mašnom otkrili su eksperti muzeja tokom tehičke analize slike "Le Moulin de la Galette", uoči izložbe Pikasovih ranih radova.

Izložba "Mladi Pikaso u Parizu" otvorena je u Gugenhajmu i na njoj je izloženo 10 slika i crteža koje je Pikaso uradio po svom dolasku u francusku prestonicu 1900. godine.

"Le Moulin de la Galette" prikazuje živopisnu scenu u čuvenoj pariskoj plesnoj dvorani, koju su slikali i drugi umetnici, poput Renoara.
 
Centralno mesto na slici zauzima sto za kojim sedi troje ljudi, dok ostali oko njih plešu. Konzervatori su otkrili i četvrtog gosta za stolom, prekrivenog tamnom bojom, prenosi CNN.
 
Oni su uspeli da reprodukuju kako je pas za stolom originalno izgledao i to uz pomoć fluoroscentnih X zraka, metode koja mapira hemijske elemente na slici.
 
Iz muzeja kažu da nisu sigurni zašto se Pikaso odlučio da ukloni psa sa slike, a jedna od pretpostavki je da njegovo ljupko lice i crvena mašna odvlače previše pažnje s ostatka kompozicije. To jest da ne bi "ukrao šou".

Pikaso je pravio i druge promene na ovoj slici, uključujući prikaz para koji pleše, kao i preslikavanje prazne stolice. Izmena slika kasnije će postati Pikasova redovna praksa, a ova slika smatra se jednim od najranijih primera takvog rada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti