Skulptura pauka prodata za više od 32 miliona dolara

Bronzani pauk nešto viši od tri metra postavio je novi aukcijski rekord za skulpturu jedne umetnice, objavili su iz aukcijske kuće Sotbi.

"Pauk" autorke Luiz Buržoa iz 1996. godine, visok preko tri metra i širok više od pet metara, prodat je za 32,8 miliona dolara, uključujući i honorare na aukciji u Njujorku.

Postoje četiri dela koja prikazuju pauka u izradi ove francusko-američke umetnice koja su se pojavila na aukciji. U maju 2019, jedna skulptura je prodata za 32,1 milion dolara na aukciji kuće Kristi, takođe u Njujorku.
Rekord za bilo koje delo umetnice na aukciji i dalje drži slika Džordžije O’Kif – "Jimson Weed" koju je za 44,4 miliona dolara kupio Muzej Kristalnih mostova Alis Volton, naslednice Volmarta, 2014. godine.
 
Skulptura prodata u četvrtak ranije je bila u vlasništvu brazilske fondacije "Itau".
 
Buržoa, koja je preminula 2010. u 98. godini, skulpture u obliku pauka počela je da pravi tek u svojim osamdesetim godinama i oni su postali njena najpoznatija dela.
 
Skulpture iz te serije su istaknute u mnogim vodećim svetskim muzejima, uključujući Muzej Gugenhajm, Nacionalnu galeriju Kanade u Otavi, Tejt Modern u Londonu...
 
Kelsi Lenard, rekao je, ispred aukcijske kuće „Sotbi“, da je zaista poseban trenutak videti kako skulptura, osim što je dostigla rekordnu cenu za Luiz Buržoa, postaje i najvrednija skulptura koju je napravila žena umetnica.
 
"Pauci Luiz Buržoa su nesumnjivo pravo remek-delo umetnosti 20. veka. Omiljene su širom sveta, moćne, ali nežne skulpture, ali ipak imaju dominaciju prisustva u prostoru, posebno kada su izložene u našim galerijama“, dodao je Leonard.
  • Ljuba

    23.05.2023 09:26
    Paučica
    Skulptura se zove “ majka”
    Dakle Carica je gola
  • Jedna od mnogih

    20.05.2023 21:11
    Hmmmm
    Po meni, da parafraziram "Pauk je go"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva