Prodavnica u Austriji uvodi sat tišine da olakša kupovinu autističnim osobama

Austrijski trgovinski lanac "Billa" u Austriji je u nekoliko svojih prodavnica uveo 60 minuta dnevno za kupovinu u tišini i bez buke za autiste.
Prodavnica u Austriji uvodi sat tišine da olakša kupovinu autističnim osobama
Foto: Pixabay
Ovu novinu uveo je u po jednu od svojih filijala u četiri austrijske savezne pokrajine, u Beču i gradovima Gracu (Štajerska), Nojzidl na Jezeru (Burgenland) i u Lincu (Gornja Austrija).
Preciznije rečeno, bez muzike i drugih tonskih i ostalih poruka u supermarketu, a prigušeno je i svetlo.
Kako pišu austrijski mediji, razlog je ozbiljan. Ovu novinu koncern Rewe, kojem pripada i Billa, uveo je za kupce iz autističnog spektra (neurorazvojni poremećaj), kojima posebno smeta buka i vrlo su osetljivi na svetlo. Zbog toga su svi kupci pozvani da dnevno od 16 do 17 sati paze da nisu bučni i da se u kupovini u dotičnoj filijali što je moguće mirnije ponašaju.
 
Mediji ističu kako u Austriji ima između 80.000 i 90.000osoba sa autizmom i kako je više nego pohvalno da i na njih neko misli. 
 
Zaposleni u ovim prodavnicama prošli su kurs kako da postupaju prema autističnim kupcima. Takođe je istaknuto kako Billa namerava sat tišine da proširi i na gradove i mesta u ostalim austrijskim pokrajinama, i to u saradnji s lokalnim socijalnim udruženjima i ustanovama.
  • Novosadista

    21.05.2023 07:44
    Tako mali ustupak nekome puno znaci. Koliko smo daleko od civilizovanog sveta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.