VIDEO Najopasniji instrument na svetu: Navodno izaziva mučninu i halucinacije

Staklena harmonika je redak instrument koji je izumeo Bendžamin Frenklin davne 1761, a proglašen je "najopasnijim instrumentom na svetu" zbog efekta koji je ostavljao na izvođače, ali i publiku.
Istoričari kažu da je Frenklin dobio ideju za instrument kada je video drugog muzičara kako svira na čašama napunjenim vodom. Zaintrigiran performansom, pronalazač je staklene posude različite veličine učvrstio jednu uz drugu na osovinu smeštenu u kutiju s vodom u koju su posude bile delimično uronjene.
Osovina s posudama okretala se pomoću nožne papučice, a izvođač bi zatim vlažnim prstima trljao ivice rotirajućih zdelica i tako proizvodio tonove.  
Staklena harmonika postala je jedan od najslavnijih instrumenata 18. veka, ali negde oko 1820-ih cela priča je poprimila zlokoban prizvuk.  
 
Naime, ljudi su ubrzo počeli da prijavljuju o tome šta su doživljavali nakon što bi svirali na njoj, a smatralo se da je naprava previše stimulisala mozak, što je na kraju uzrokovalo niz nimalo ugodnih simptoma.
 
 
Izvođači su prijavljivali simptome vrtoglavice, nervoze, grčeva u mišićima, pa čak i halucinacija. Prijavljivali su kako se loše osećaju nakon korišćenja instrumenta, zbog čega su ga morali da prestanu da ga koriste.  
 
"Nekoliko slušalaca takođe je bilo izloženo negativnim efektima, a nakon incidenta u Nemačkoj gde je dete umrlo tokom nastupa staklena harmonika je bila zabranjena u nekoliko gradova", objašnjavaju iz Frenklin Instituta.
I dok su neki smatrali da visoki, eterični tonovi prizivaju duhove ili pak izluđuju slušaoce, drugi su verovali da je olovo iz posuda koje su apsorbovali prsti muzičara dovelo do bolesti.
 
Međutim, takve tvrdnje nikada nisu naučno dokazane.
 
"Frenklin je ignorisao sve kontroverze i nastavio da svira instrument do kraja života bez spomenutih simptoma. Ali popularnost harmonike nikada se zapravo nije vratila", objašnjavaju iz instituta.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.