FOTO: U Turskoj pronađena statua grčkog boga Pana stara 1.700 godina

Tokom nedavnog iskopavanja u Arheološkom parku Sarachane u Istanbulu arheolozi su pronašli pagansku statuu grčkog boga Pana za koju se veruje da je stara oko 1.700 godina.
FOTO: U Turskoj pronađena statua grčkog boga Pana stara 1.700 godina
Foto: Pixabay (ilustracija)
Statua je visoka 20 i široka 18 centimetara, a veruje se da pripada periodu Rimskog carstva. Pronađena je na dubini od 260 centimetara i nedostaju joj leva ruka i donji delovi tela.
Pan je bio istaknuta ličnost u grčkoj mitologiji, smatrao se bogom sela, pastira i satira, imao je karakterističan izgled jer je bio prikazan kao polu-koza i polu-čovek. Njegov izgled je u narod uneo osećaj straha i strepnje.
Sama reč "panika" pronalazi svoju etimologiju u imenu grčkog boga Pana, jer je njegova iznenadna pojava na selu izazvala strah ljudi koji su se dali u beg. Prema mitovima, Pan je bio poznat po svojoj navici da ljutito viče, a njegovi iznenadi ispadi su izazivali paniku među onima u njegovoj blizini navodeći ih da beže u strahu. Međutim, Pan se nije povezivao samo sa zastrašujućim aspektima, jer je prikazivan i kao radosna figura koja je lutala po selu dok je svirala svoju flautu.
 
 
Statuu je preuzeo Direktorat istanbulskih arheoloških muzeja i stavio u svoje skladište, gde će čekati dalju analizu.
 
Ruševine u kojim je statua pronađena pripadaju crkvi Svetog Polijevkta iz šestog veka, koja je nekada bila jedna od najznačajnijih građevina Konstantinopolja pre nego što su Turci osvojili grad 1453. godine. Crkva je izgrađena između 524. i 527. godine, bila je bogato ukrašena i sadržavala zadivljujuće arhitektonske strukture.
 
 
Statua će biti detaljno analizirana kako bi se utvrdilo iz kog tačno perioda potiče.
 
U blizini crkve je ranije pronađena rimska statua stara 1.900 godina, kao i podzemni prolaz star 1.500 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.