Mocartova ljubavna drama otkrivena u pismu spremnom za aukciju

Pismo koje prikazuje austrijskog kompozitora Volfanga Amadeusa Mocarta u "potpunoj panici" zbog svog ljubavnog života ide u julu na aukciju u aukcijskoj kući Kristis u Londonu.
Mocartova ljubavna drama otkrivena u pismu spremnom za aukciju
Foto: Pixabay
Pismo koje je kompozitor napisao u leto 1782. na dve stranice svedoči o tome kako Mocart pita bliskog prijatelja za savet nakon "nesporazuma" sa svojom budućom taštom. 
"Ona će poslati policiju da vrati njegovu verenicu s očito strašnim posledicama po njegovu reputaciju. On je u potpunoj krizi i iskazuje svoja osećanja na potpuno nefiltriran način", rekao je govoreći o sadržaju pisma Tomas Vening, upravnik odejenja za knjige i rukopise Kristisa. 
Mocart je napisao mnogo pisama tokom svog života, ali prema rečima aukcionara, retko je bilo videti neko od njih na aukciji i retko dobiti ovakav "stepen uvida u njegov karakter i osećanja u prilično ključnom trenutku njegovog života".
 
Mocart je imao 26 godina kada je napisao pismo, ubrzo nakon što je stigao u Beč. Dok je njegova karijera bila u usponu nakon uspeha njegove prve velike opere, njegov ljubavni život "postajao je malo komplikovan" u trenutku kada je bio spreman da ostvari svoj nadolazeći brak s Konstancom.
 
On dolazi iz vrlo stroge katoličke porodice. Dakle, činjenica da već živi sa Konsatncom, da već spavaju zajedno, pokazuje neku vrstu oslobođene prirode u načinu na koji se ponaša u privatnom i profesionalnom životu. Vening to opisuje kao "osvežavajuće".
 
"To vam govori nešto o Mocartu kao svojevrsnoj revolucionarnoj ličnosti. On je neko ko ne poštuje stara pravila", rekao je. 
 
Mocart i Konstanca venčali su se ubrzo nakon što je pismo napisano i bili su zajedno do njegove smrti 1791. kada je imao 35 godina. 
 
Pismo je deo  rasprodaje "Christie's Classic Week" u julu i očekuje se da će postići najveću cenu za Mocartovo pismo do sada, s procenjenom vrednošću između 300.000 i 500.000 funti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.