VIDEO: U ovom grčkom selu žene su glavne

"Ovde žene zapovedaju!" kaže je Rigopula Pavlidis iz udaljenog sela na grčkom ostrvu Karpatosu, jednom od retkih matrijarhalnih društava u Grčkoj.
VIDEO: U ovom grčkom selu žene su glavne
Foto: Pixabay
Sedeći za stolom na drugoj strani sobe, njen suprug Janis klimnuo je glavom.
"On ne može ništa bez mene, čak ni da ispuni svoj poreski obrazac", kaže Rigopula uz osmeh dok veze tradicionalnu haljinu u svojoj radionici. Za razliku od drugih delova patrijarhalne Grčke, žene u Olimposu imaju vodeću ulogu u selu.
Izolovano od ostatka ostrva, spektakularno brdsko selo očuvalo je ovu vekovnu tradiciju koja je preživela Osmansko carstvo u 16. veku i italijansku vladavinu u 20. veku.
 
Do 1980-ih nije bilo asfaltiranog puta do Olimposa.
 
Među tradicijama koje su opstale je i sistem nasleđivanja iz vizantijskog doba prema kojem se majčina imovina daje najstarijoj ćerki, rekao je lokalni istoričar Giorgos Kampanakis. Krojačica Rigopoula tako je nasledila 700 maslina svoje majke.
 
"Porodice nisu imale dovoljno imovine da podele među decom... A da smo ostavili nasleđe muškarcima, rasipali bi ga", rekla je. 
 
Grčke žene tradicionalno su se selile u suprugov dom nakon venčanja. U Olimposu je suprotno. Važnost žena vidi se i u njihovim imenima.
 
"Najstarija ćerka nosila je ime po majčinoj baki, suprotno od ostatka Grčke, gde bi ga dobila po očevoj baki. Mnoge žene i dalje koriste prezime majke umesto prezimena supruga", rekao je Kampanakis.
 
Uloga žena u Olimposu dodatno je ojačala 1950-ih godina kada su seoski muškarci počeli da emigriraju zbog posla - uglavnom u Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje - ostavljajući svoje supruge i ćerke da same upravljaju domaćinstvima.
 
"Nismo imale izbora nego da radimo. To nam je bio jedini način da preživimo", prisetila se 67-ogodišnja Ana Lentakis dok je brala artičoke blizu Olimposa.
 
Pre nekoliko godina Lentakis je vodila konobu u Olimposu. Sada je ta uloga prešla u ruke njene najstarije ćerke Marine.
 
"Ne znam da li smo bile rane feministkinje... Ali volim da kažem da je muškarac glava porodice, a žena vrat", rekla je Marina, koja ima četrdesetak godina. Marinina ćerka Ana ima samo 13 godina, ali zna da će jednog dana preuzeti palicu.
 
"To je ostavština moje bake i ponosno ću se brinuti o tome", rekla je. 
 
Međutim, "feministički" nasledni sistem koristi samo najstarijoj deci, rekao je Alen Šabloc iz Geografskog društva u Ženevi, koji je proučavao ovu temu.
 
"Najmlađi sinovi bili su prisiljeni na izgnanstvo dok su najmlađe ćerke morale da ostanu na ostrvu da bi pomogle starijima. Stvorena je neka vrsta društvene kaste", rekao je. 
 
Žene su "te koje održavaju tradiciju", rekao je Janis Hacivalis, lokalni kipar koji je izradio kultnu statuu žene iz Olimposa koja gleda u more, čekajući povratak svog muža.
Starije žene iz sela tradicionalno nose vezene nošnje koje se sastoje od kecelja s cvetovima, marame i kožnih čizama. Ovo dragoceno nasleđe ujedno je deo devojačkog miraza, dok nošnje mogu da koštaju i do 1.000 evra i zahtevaju sate rada.
 
Irina Hacipapa, 50-godišnja pekarka, najmlađa je žena s Olimposa koja još nosi nošnju svaki dan.
 
"Ćerku sam naučila da veze, ali osim za praznike, ne nosi nošnje jer nisu prilagođene modernom životu", rekla je. Na to se nadovezuje Irinina 70-godišnja majka: "Naša nošnja postaje samo folklor za praznike... Naš svet nestaje."
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.