Pronađeni ostaci minhenske sinagoge koju je uništio Hitler

Prošlo je 85 godina otkako je Adolf Hitler uništio glavnu sinagogu u Minhenu, a sada su građevinski radnici pronašli njene ostatke u obližnjoj reci.
Radnici su u reci Isar uočili stubove sinagoge, kao i kamenu ploču na kojoj se nalaze neke od Deset zapovesti. Jevrejska zajednica i lokalni zvaničnici oduševljeni su zbog ovog otkrića.
"Nismo mogli ni da pomislimo da ćemo pronaći bilo šta od sinagoge", rekao je Bernhard Purin, šef jevrejskog muzeja u Minhenu.
Otkako je uništena u junu 1938. godine po Hitlerovom naređenju, od sinagoge nije bilo ni traga. Pet meseci kasnije su se Jevreji, sinagoge i biznisi ove zajednice širom Nemačke našli na meti nacista u novembarskom pogromu poznatkom kao Kristalna noć.
 
"Video sam ruševine i to je bio jedan od najemotivnijih trenutaka mog rada u jevrejskim muzejima, a to se posebno odnosi na ploču s Deset zapovesti koja nije viđena od 1938. godine", rekao je Purin za BBC.
 
Kamena ploča se nalazila iznad Kovčega koji je sadržavao Toru na istočnom zidu sinagoge, a na njenoj nekadašnjoj lokaciji sada je robna kuća Karstadt. Purin je rekao da nedostaje nešto manje od četvrtine ploče i da je reč o dosad najznačajnijem otkriću.
 
 
Sinagogu je uništila građevinska kompanija "Leonhard Moll", koja je navodno skladištila ruševine na svom posedu zapadno od Minhena do 1956. godine. Oko 150 tona ruševina sinagoge bačeno je u reku tokom obnove brane Grosshesseloher, ali su korišćeni i ostaci zgrada bombardovanih tokom rata.
 
Gradonačelnik Minhena Diter Riter je rekao da je pronalazak ostataka sinagoge bio "sreća", a njegova zamenica Katrin Habenšaden je kazala da je dužnost grada da osigura ruševine i vrati ih jevrejskoj zajednici.
  • Адолф Топић

    09.07.2023 12:46
    Има да нађу и самог Фирера испод синагоге још се незна где су му кости

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.