Bob Dilan prodaje vilu u Škotskoj, prvi vlasnik bio je suosnivač prve robne kuće u Rusiji

Kantautor i nobelovac, Bob Dilan, oglasio je na prodaju svoju vilu u Škotskoj koja mu je godinama bila omiljeno utočište.

Osamdesetdvogodišnji Dilan vlasnik je vile i imanja Oltmor u Škotskoj 17 godina.

Imovina u Neti Bridžu u Nacionalnom parku Kerngorm pojavila se na tržištu po ceni od tri i po miliona evra.
Veličanstvenu vilu sa 16 soba kupili su Dilan i njegov brat Dejvid Cimerman za dva i po miliona evra, a nisu je posetili od izbijanje pandemije koronavirusa.
 
Centralna vila ima nekoliko soba za prijem, uključujući i muzičku sobu, 11 kupatila i još sedam spavaćih soba u potkrovlju.
 
Oko vile se nalaze i pomoćne zgrade, veliki staklenik, ograđena bašta, fontana i travnjak za kriket.
 
Tom Stjuart-Mur, predstavnik agencije za nekretnine "Najt Frank", veruje da nobelovac prodaje vilu jer poslednjih godina nije mogao da je koristi.
 
"Pre kovida, Bob i njegov brat su obično odlazili tamo na nekoliko nedelja svake godine", kaže Stjuart-Mur.
 
Edvardijanska vila, smeštena na imanju od 25 hektara, izgrađena je između 1911. i 1914. kao kuća za odmor za Arčibalda Merilisa, sina škotskog trgovca koji je sredinom 19. veka bio suosnivač prve robne kuće u Rusiji.
 
Kuća je prodata 1922. godine kada je bogatstvo porodice propalo u Oktobarskoj revoluciji.
 
Potom je u pojedinim periodima korišćena kao lovačka kuća, a posle Drugog svetskog rata je bila sanatorijum za oporavak ranjenika.
 
Godine 2006. vilu je za Dilana kupio njegov brat koji mu je bio i agent.
 
Pre toga je ova vila iznajmljivana za odmor i organizaciju luksuznih venčanja, a čak se pojavila i u BBC-jevoj televizijskoj seriji Monarch of the Glen.
 
Uprkos svom poznatom vlasniku, kuća Oltmore je bila otvorena tokom praznika za smeštaj turista u vikendicama na imanju koje su iznajmljivane za više od hiljadu evra nedeljno.
 
Škotski krajolik i kultura se pojavljuju u Dilanovom stvaralaštvu i on je odavno priznao svoj dug prema škotskoj narodnoj muzici.
 
"Srce mi je u Hajlendu gde god da lutam / Tu ću biti kada me pozovu da se vratim kući", pevao je u jednoj pesmi sa svog albuma iz 1997. godine nagrađenog Gremijem, "Time Out of Mind".
 
Dilan je 2004. godine dobio počasni doktorat na Univerzitetu Sent Endruz.
 
Odabrao je pesmu Roberta Bernsa, "A Red, Red Rose", napisanu 1794. godine, kao jednu od njegovih najomiljenijih svih vremena i naveo da je pesma škotskog folkloriste Hamiša Hendersona "The 51st (Highland) Division's Farewell to Sicily" uticala na njegovu pesmu "The Times They Are A-Changin'".
  • Pobesneli Laloš

    16.07.2023 18:11
    Dilan je baš skroman. Za te pare može da kupi stan u Beogradu na vodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.