Jedna od najstarijih živih vrsta otkrivena u Grčkoj

Mikroorganizmi otporni na toplotu otkriveni su u podvodnom vulkanu na Santoriniju, a naučnici veruju da su to verovatno među prvim predstavnicima života na Zemlji.
Jedna od najstarijih živih vrsta otkrivena u Grčkoj
Foto: Pixabay
To je objavljeno u najnovijoj zajedničkoj studiji naučnika iz Grčke, Nemačke i Kanade.
Rezultati njihove studije pokazuju da ovo specifično područje unutar aktivnog kratera Kolumbo, koji se smatra jednim od najvećih podvodnih vulkana, stvara posebnu nišu u kojoj mikroorganizmi mogu da izdrže toplotni stres i napreduju na temperaturama koje mogu da premaše i 120 stepeni, prenosi Grik reporter.
Kako se navodi, ovakvi ekstremni podmorski mikroorganizmi bili su prvi predstavnici života na Zemlji i odgovorni su za genezu geoloških struktura tokom evolucije i stvaranja svih trenutno poznatih ekosistema.
 
Vulkansko polje Santorinija pripada takozvanom Helenskom vulkanskom luku, koji se sastoji od pet ostrva u Egejskom moru - Metana, Milos, Santorini, Nisiros i Kos i sadrži jedinstvene hidrotermalne otvore usled potonuća afričke litosferne ploče ispod, navodi se u studiji.
 
Naučnici veruju da su, od svih potencijalno nastanjivih sredina na Zemlji, podvodni vulkani sa aktivnim hidrotermalnim otvorima poput ovog među najintrigantnijim, najekstremnijim i najizazovnijim sredinama za istraživanje porekla i značaja zajednica podmorja i razvoj i održavanje života, kao i za otkrivanje vrednih genetskih resursa.
 
Tokom istraživanja prvi put su ispitane mikrobne zajednice koje naseljavaju podmorsko dno vulkanskog sistema Santorini-Kolumbo.
"Otkrili smo prisustvo raznovrsne mikrobiote u ovom sistemu sa jedinstvenim strategijama prilagođavanja, uključujući otporne oblike da izdrže toplotni stres, kao što su endospore", navode istraživači.
 
U studiji se dodaje da se nadaju da će im dalje istraživanje dubokog morskog dna omogućiti da saznaju više o faktorima koji oblikuju i ograničavaju život u dubokom podmorskom dnu aktivnih vulkanskih sistema i da otkriju nove faktore o evoluciji života na Zemlji.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti