VIDEO: Pogledajte kako se građani bore protiv prebrze vožnje

Ako ste pokušali legalnim putem s lokalnom samoupravom da regulišete saobraćaj u svojoj ulici, znate da se najčešće radi o nemogućoj misiji koja jednostavno zamre u bespućima birokratije.
VIDEO: Pogledajte kako se građani bore protiv prebrze vožnje
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zbog toga je sve više onih koji stvari uzimaju u svoje ruke. To nije samo slučaj kod nas, već su na isto primorani i neki na zapadu. I dok se mi najčešće povodimo brzim rešenjima poput ograđivanja i postavljanja improvizovanih oznaka, postoje i oni s originalnijim rešenjima.
Mala biblioteka za kontrolu brzine
 
I dok se u Evropi kamere maskiraju u svakodnevne predmete, u Marilendu u Americi su se građani odlučili na suprotnu stvar. Građani ulice koju mnogi vozači koriste kao prečicu i voze (pre)brzo odlučili su kako više neće čekati ugradnju usporivača.
 
Kako bi usporio saobraćaj, jedan građanin uz kolovoz je postavio "malu besplatnu biblioteku", a u njoj su isključivo naslovi poput Vodiča za nove vozače, Kako voziti sigurno i sl. Međutim, pravi razlog zašto bi ova instalacija mogla uticati na saobraćajnu kulturu je njen izgled. Naime, ona izgledom podseća na kameru za nadzor brzine, a uz nju je postavljena i oznaka da se kontroliše brzina.
 
Kako izveštava WUSA9, policija je uz odobrenje suda uklonila instalaciju. Građani su razočarani ovim gestom vlasti i upozoravaju kako će ljudi ovuda opet voziti (pre)brzo.
 
Sopstveni usporivač
 
Nakon što lokalne vlasti nisu uvažile molbu za ugradnju usporivača, stanovnici jedne ulice u O'Falonu su stvari preuzeli u svoje ruke i sami postavili usporivač. Radi se o mobilnom sistemu koji postave samo kad im se deca igraju na ulici. Iako su upozoreni da se radi o nezakonitom postupku, građani ne odustaju od svoje prakse.
 
  • Ann

    01.08.2023 09:16
    Klisa
    E kako li kod nas rešiti neke slične stvari. Puno puta sam pomislila kako sprečiti vozače da idu jednom uličicom na Klisi, koja je em uska, em neravna, em ima drveća sastrane itd a kojom pešaci jedino mogu da idu kad siđu sa busa, a vozila imaju i druge opcije ali naravno, zašto bi. Tako se mi pešaci svaki čas sklanjamo sastrane, pa nikako proći...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.