Ovog vikenda brojni lovci na misterije pokušavaju da pronađu čudovište iz Loh Nesa

Lovci na misterije ovog vikenda na škotskom jezeru traže znake mitskog čudovišta iz Loh Nesa.
Ovog vikenda brojni lovci na misterije pokušavaju da pronađu čudovište iz Loh Nesa
Foto: Beta/AP
"Centar za Loh Nes" je najavio da će istraživači i dobrovoljci pokušati da nađu dokaze o navodnom čudovištu od milja nazvanom Nesi koristeći dronove za termalno snimanje, infracrvene kamere i hidrofone za otkrivanje podvodnih zvukova u mutnim vodama jezera.
To je najavljeno kao najveće istraživanje tog jezera u poslednjih 50 godina, a uključuje volontere koji skeniraju vodu sa čamaca i s obale jezera, a drugi se širom sveta pridružuju veb-kamerama.
Alan Mekena iz Centra za Loh Nes je rekao da je cilj da se "inspiriše nova generacija entuzijasta baš u Loh Nesu". Mekena je za Radio BBC rekao da tragači "traže talasanje na površini, a od dobrovoljaca se traži da snime sve vrste prirodnih pojava na jezeru".
 
"Nije svaki talas zver. Neki se mogu objasniti, ali neki ne mogu", rekao je on.
 
"Centar za Loh Nes" je u nekadašnjem hotelu "Dramnadrokit", gde je počela legenda o Nesi. Godine 1933, menadžer Aldi Mekej je prijavio da je primetio "vodenu zver" u jezeru okruženom planinama, najvećem po zapremini slatke vode u Velikoj Bitaniji, i sa 230 metara jednom od najdubljih.
 
Priča je pokrenula svetsku fascinaciju nalaženjem neuhvatljivog čudovišta, pokrećući prevare i stotine izveštaja navodnih očevidaca. Mnogih teorija je bilo tokom decenija, uključujući da bi to stvorenje moglo biti preživeli praistorijski morski reptil, džinovska jegulja, jesetra ili čak odbegli cirkuski slon.
 
Mnogi veruju da su "viđenja" čudovišta obične šale ili da se mogu objasniti plutajućim balvanima ili talasanjem od vetra, ali legenda je blagodatna za turizam u slikovitom regionu Škotskih visoravni.
Takav skepticizam nije odvratio volontere poput Kreiga Galifreja.
 
"Verujem da nešto postoji u jezeru", rekao je on i dodao da je spreman da prihvati šta god da je to jer "mora postojati nešto što podstiče spekulacije".
 
Rekao je da će se, bez obzira na ishod potrage ovog vikenda legenda nastaviti, makar kao "maštanje da je nešto pod najvećom vodenom površinom u Velikoj Britaniji".
 
"Ali ima mnogo priča, ima raznih stvari iako nisu dokazane. Postoji nešto sasvim posebno u vezi s tim jezerom", zaključio je on.
  • ...

    27.08.2023 09:14
    Neka koriste podvodne dronove.
    Nego, ima li riba u tom jezeru?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.