VIDEO Najskuplji novčić: Velik kao košarkaška lopta i prepun dijamanata

Predstavljen je novi novčić "Kruna" u čast kraljice Elizabete II, napravljen od gotovo četiri kilograma zlata i više od 6.426 dijamanata.
Prema svemu sudeći, mogao bi biti među najvrednijim svih vremena.
Tvorac luksuznog predmeta nazvanog The Crown - East India Company - procenio ga je na oko 23 miliona dolara.
Opisuju ga kao "16-mesečni rad ljubavi" privrednika iz celog Komonvelta, a "mnogi su mislili da nije moguć zbog razmera projekta i globalne nestašice dijamanata kao posledice pandemije".
 
Trenutni svetski rekord za najskuplji novčić je redak zlatnik "dvostruki orao" koji je prodat za 15,17 miliona funti na aukciji 2021. Nije poznato da li će novčić sa likom Elizabete II ići na prodaju.
 
 
Novčić je veličine košarkaške lopte i sadrži niz portreta Elizabete II.
 
"Kruna je ručno izrađena: dijamanti su mukotrpno brušeni i pojedinačno postavljeni kako bi se besprekorno uklopili u dizajn, dok su dve različite postavke korišćene da odražavaju lepršavu tkaninu britanske zastave", saopštili su iz "East India Company".
"East India Company" datira iz 1600. godine, kada ju je kraljica Elizabeta I "podarila" svojim kraljevskim pokroviteljstvom, dopuštajući joj da trguje ekskluzivno začinima, čajem, kafom i drugom luksuznom robom s Istoka.
 
Kompanija je radila 300 godina pre nego što je raspuštena 1874. Godine 2005. biznismen poreklom iz Indije Sandživ Mehta stekao je prava na ime, pre nego što ga je 2010. ponovo pokrenuo kao brend.
  • Novosadjanin

    14.09.2023 09:05
    A?
    U cast sta, cemu i zasto? Cemu sluzi taj novcic sem da stoji i da se kaze da je u cast bla bla... lazni dijamati se ne prepozaju golim okom pa u cemu je onda fora da su pravi? Novcic je mogao biti pozlacen i to se ne bi videlo.. u cemu je fora da je od zlata? Nesto "vredno" stoji zatvoreno u staklu i nicemu ne sluzi, niti moze nekom da pomogne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.