VIDEO: Indijka u 92. godini naučila da čita i piše

Devedesetdvogodišnja Indijka prvi put je pre šest meseci sela u školsku klupu i konačno naučila da čita i piše postavši primer i drugim ženama iz svog sela.
Salima Kan, rođena oko 1931. i udata sa 14 godina, već dugo sanja o tome da nauči da se služi brojevima i slovima. Kada je bila dete u njenom selu nije bilo škole.
Pre šest meseci u pratnji supruge svog unuka krenula je na put u školu u Bulandšaru, u državi Utar Pradeš, i konačno počela obrazovanje sa decom mlađom od nje osam decenija. Priča Salime Kan izazvala je pažnju nakon objave videa na društvenim mrežama u kojem ona broji do 100.
"Moji unuci su me lagali da sam im dala više novca jer nisam znala da izbrojim novčanice. Ti dani su iza nas", rekla je listu "Times of India". 
 
Stopa pismenosti u Indiji je oko 73 odsto, prema popisu iz 2011. 
 
Direktorka škole Pratiba Šarma rekla je da su nastavnici najpre oklevali oko ideje da poučavaju Salimu Kan, ali ih je brzo razuverila svojom strašću za učenjem.
 
"Nismo imali srca da je odbijemo", rekla je Šarma za "Times of India". 
 
Nakon slučaja 92-godišnje Indijke, 25 žena iz njenog sela odlučilo je da nauči da čita i piše.
 
  • Zoki

    03.10.2023 20:45
    Taman da napiše testament :)
    Bravo u svakom slučaju!
  • Jovan

    03.10.2023 16:14
    I naši ministri su na dobrom putu da savladaju svih 30 slova azbuke. Za abecedu ne garantujem.
  • Učitelj

    01.10.2023 19:08
    Lepa vest :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.