FOTO: Za autobus iz filma "Ko to tamo peva" stigle četiri ponude - ali "nije za prodaju"

Za autobus iz kultnog filma "Ko to tamo peva", verovatno najpoznatiji rekvizit iz arhiva Jadran filma, stigle su četiri ponude iz Srbije.
FOTO: Za autobus iz filma "Ko to tamo peva" stigle četiri ponude - ali "nije za prodaju"
Foto: Beta/AP
No, u upravi nekadašnjeg "jugoslovenskog Holivuda" iz zagrebačke Dubrave odlučno je da - autobus nije na prodaju.
"Dobili smo ponudu za saradnju od više firmi koje se bave produkcijom s područja bivše Jugoslavije, ali i četiri ponude iz Srbije za prodaju autobusa s natpisom 'Krstić i sin'. No, to smo morali otkloniti jer taj autobus, jednostavno, nije na prodaju", kazao je predsednik uprave Jadran filma Vinko Grubišić, prenosi danas agencija Hina.
Dodao je da nastavljaju pre nekoliko godina započetu obnovu autobusa čiji je završetak, kako ističe Grubišić, "nažalost, zaustavila propast jedne velike hrvatske korporacije koja je trebala biti sponzor". Nakon poslovnog sloma tog nekad i u Evropi moćnog, ali neostvarenog pokrovitelja, Grubišić ističe da su uspostavljeni odnosi s nekoliko drugih sponzora, ali i da su obnovu ipak, za sada, odlučili da nastave sami.
 
 
"No, međutim, naša želja koja je značajno usporila obnovu jeste da autobus učinimo mehanički prihvatljivim i tehnički potpuno ispravnim, odnosno da bude u voznom stanju. Moramo ga ostaviti vizuelno originalnim, ali tehnički ispravnim da može voziti kao registrovan autobus", kaže Grubišić.
 
On je rekao da će se taj autobus zaista voziti po putevima bivše Jugoslavije.
 
"Zaista će tu biti i neki Miško koji će nas voziti zavezanih očiju. Uostalom, to nam ionako rade", zaključio je.
 
Kako ističu u Jadran filmu, reč je o autobusu mercedes-benc O 3500 koji se proizvodio od 1949. i koji, suprotno uvreženom mišljenju, nije bio model koji se mogao voziti po srpskim provincijskim zemljanim putevima uoči izbijanja Drugog svetskog rata i bombardovanja Beograda, završne scene filma Slobodana Šijana.
 
Bio je to velikoserijski autobus, a njegova cena se sada uobičajeno kreće oko 60.000 evra jer kolekcionari ne preferiraju autobuse i kamionski program. Kao "obični" oldtajmer ima takvu vrednost, ali kao ključno vozilo u filmskom remek delu  jugoslovenske kinematografije njegova vrednost dramatično raste.
 
"Tehnološki, ugradićemo novi motor, obnoviti podvozje i ugraditi dvokružni kočnički sistem da autobus može izaći na put. Ugradićemo novu opremu, ali poštujući izvorno stanje. U principu to će biti "show car" za područje cele bivše Jugoslavije", ističu u radionici Jadran filma.
 
Kažu da povratak u izvorno stanje znači i originalnu boju autobusa, natpis "Krstić i sin", ali i dimnjak i rupe na krovu autobusa od sačme ispaljene iz puške lovca kojeg je filmski oživeo Taško Načić, peć bubnjaru i improvizirani roštilj kojim su vešto rukovali vozač Pavle Vuisić i njegov Miško, Aleksandar Berček, te drvene stolice na kojima su sedeli filmski likovi koje su oživeli Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Slavko Štimac, Neda Arnerić i ostali.
 
No, upitno je hoće li se u povratku autobusa koristiti i prateća filmska muzika, kao i odati omaž starici koja se u nekoliko kadrova filma vozi u tom autobusu i nestaje bez izgovorene reči. Kako ističu u Jadran filmu, o muzici će se još uvek odlučivati, ali starica nije bila "standardna" oprema filma pa samim tim ne može biti i standardna oprema autobusa.
 
Zaključuju i kako je obnovu autobusa značajno usporila korona kriza, potres i oluja koji su poharali Zagreb i Dubravu zbog čega su rokovi njenog završetka pomereni za godinu dana.  No, osim što je navedeni autobus najverojatnije najpoznatiji, a zasigurno najveći filmski rekvizit Jadran filma, on je i kruna ove godine pokrenute obnove arhiva i fondova tog nekadašnjeg filmskog diva.
 
U očekivanju dolaska obnovljenog autobusa "Krstića i sina", vredno je istaći i da je u Jadran filmu početkom ove godine otvoren novi savremeni i potpuno opremljeni arhiv u koji je prebačeno oko 1.660 filmskih traka hrvatske kinematografije nastalih od njenog osnivanja 1946. do 2004. Osim toga, najavljena je i obnova i revitalizacija pratećeg filmskog gradiva, uključivši i filmske plakate među kojima je i Pikasov  plakat za "Bitku na Neretvi" koji bi, prema planovima, trebali biti stalno izloženi u prostoru Jadran filma, ali i reinterpretirani u izvedbi studenata Akademije likovne umetnosti.
 
Osim filmova, plakata i autobusa, planirana je i obnova ili prenamena ostalih bisera njihovog arhiva - voznog parka u kojem većinu čine vozila iz Drugog svetskog rata, kao i kostimografije koja čuva oko 10.000 kostima korišćenih u produkcijama ili koprodukcijama Jadran filma.
  • Samo posmatram

    12.10.2023 18:58
    @ne lupajte
    Bio i video.
    Bus je identičan, ali je maska za hladnjak nakalemljena sa nekog traktora, ostalo, sve isto, čak i boja.
  • CISTAC

    11.10.2023 20:44
    Sve mi je jasno,al cirilica bajo moj u sred zagreba...aooo
  • ne lupajte

    11.10.2023 18:45
    pojedini komentatori
    Taj bus koji je u Srbiji nije ni Mercedes niti je isti model.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.