Blago iz kolekcije porodice Rotšild prodato za više od 62 miliona dolara

Ogromna kolekcija umetničkih dela, nameštaja, srebra, keramike i nakita koja se dugo čuva u privatnoj kolekciji bankarske dinastije Rotšild prodata je za više od 62 miliona dolara na aukciji Kristija.
Prodaja, koja je završena u utorak, bila je prva aukcija u Severnoj Americi na kojoj se našla zaostavština francuskog ogranka poznate bankarske porodice. Većinu primeraka stekli su u 19. veku baron Džejms Majer de Rotšild, njegova žena Beti i njihov sin Alfons, i do sada su bila deo kolekcije njihovih potomaka.
Kolekcija je obuhvatala umetničke radove, posebno radove starih majstora, među kojima je i slika holandskog majstora Gerita Doua "Mlada žena koja drži zeca sa dečakom na prozoru" iz 17. veka, koja je prodata za više od sedam miliona dolara.
Među najstarijim predmetima na aukciji bio je sardoniks sa portretom rimskog cara Klaudija iz prvog veka nove ere, koji je dostigao cenu od skoro 116.000 dolara. Igrom slučaja, ovaj kamen se našao na aukciji kod Kristija 1899. godine, kada je prodat za 3.750 funti (što bi bilo oko 496.000 dolara, u današnjem novcu), neposredno pre nego što je ušao u kolekciju porodice Rotšild.
 
"Ovo su umetnine koje su držane van domašaja javnosti od kraja 19. veka. I ako niste poznavali ovu konkretnu granu porodice, niste ih mogli videti", kaže Džonatan Rendel, zamenik predsednika Aukcijske kuće Kristi Amerika.
 
Članovi francuskog ogranka porodice Rotšild koji potiču od Džejmsa Majera de Rotšilda posebno su želeli da se prodaja obavi u Njujorku, navode iz Kristija. Ova grana porodice živela je u SAD tokom Drugog svetskog rata, napominje Rendel.
 
Na aukciji se našao i nameštaj, keramika (poput dragocene italijanske renesansne majolike), srebro, tapiserije i nakit.
 
Na pitanje zašto se porodica sada odlučila da proda ovu kolekciju, Rendel veruje da je u pitanju možda "racionalizacija" ili "smena generacija".
 
"Ne žive svi kao Rotšildi iz 19. veka, čak ni Rotšildi", navodi on.
  • E

    20.10.2023 22:57
    @Steva
    E od čega ti perezivljavas…od blaga nebeskoga?
  • Ja

    20.10.2023 18:09
    Odakle li je sve pokradeno i oteto?!
  • Steva

    20.10.2023 17:06
    E,potrebno je čoveku mnogo truda,pokajanja i bogato životno iskustvo da shvati da je matrijalno bogatstvo ovoga sveta prolazno.-Ne skupljajte sebi blaga zemaljskoga,nego blaga nebskog koje je nepropadljivo i za navek,- citirao je nekada reči iz biblije patrijarh Pavle.ali ih mi zaboravismo veoma brzo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.