Reč godine prema Kolinsovom rečniku je - AI (veštačka inteligencija)

Britanski rečnik Kolins proglasio je "AI" (veštačku inteligenciju) za reč godine, a u saopštenju te kuće navodi se da se upotreba termina učetvorostručila od početka 2023.
Reč godine prema Kolinsovom rečniku je - AI (veštačka inteligencija)
Foto: Pixabay
Među kandidatima za reč godine su bili pojmovi kao što su "ultraprerađevine" i akronim Ulez (Zona ultra niske emisije), ali Kolinsov generalni direktor Aleks Bikroft je rekao da se o veštačkoj inteligenciji najviše govorilo 2023. godine.
Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija je bila u fokusu ove godine na način na koji se razvila i brzo postala sveprisutna i ugrađena u naše živote kao mejlovi, striming ili bilo koja druga nekada futuristička, a sada svakodnevna tehnologija.
"Ako su računari odjednom postali stručnjaci u najljudskijoj oblasti - jeziku, šta je onda sledeće? To je dovelo do žestoke debate, istraživanja i predviđanja, što je i više nego dovoljno opravdanja da Kolins odabere AI za svoju reč godine 2023.", stoji u tekstu.
 
Kolins dikšinari definiše AI kao "simulaciju ljudskih mentalnih funkcija pomoću kompjuterskih programa". 
 
Ona se "smatra sledećom velikom tehnološkom revolucijom", piše izdavač.
 
Reč godine biraju leksikografi koji prate niz izvora, uključujući društvene medije, navodi izdavač. Prošlogodišnji termin je bio "permakriza", dok je "NFT" izabran 2021. Očekivano, reč 2020. godine bila je "lokdaun".
  • Dejan

    01.11.2023 20:02
    Ni po jednom kriterijumu A.I. nije rec godine...em nije rec, em su dve reci...ovaj svet je otisao dodjavola...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.