Papa naljutio Italijane i Argentince zbog izjave o Maradoni: Propao, jadničak, posrnuo je potpuno

Neočekivana izjava pape Franje u vezi sa fudbalerom Maradonom, iznenadila je Italijane i izazvale velika negodovanja i u Argentini, zemlji papinog porekla.
Papa naljutio Italijane i Argentince zbog izjave o Maradoni: Propao, jadničak, posrnuo je potpuno
Foto: Pixabay
U intervjuu za italijanski javni servis RAI 1, papa Franja je još jednom potvrdio da je veliki obožavalac fudbala, prenosi RTS. Na pitanje novinara Marka Kjoćija, ko je bolji, Mesi ili Maradona, papa je odgovorio: "Dodao bih i tećeg, a to je Pele. Karijeru njih trojice sam pratio. Sva trojica su sjajni, svaki na svoj način. Mesi je sada stvarno odličan."
 
Zatim se podsetio svog susreta sa Dijegom Maradonom i osvrnuo se na njegov život.
"Maradona je kao čovek propao, jadničak, posrnuo je potpuno, a ljudi oko njega mu nisu pomogli. Došao je kod mene prve godine kada sam postao papa. Grozno je okončao život. Čudno, mnogi sportisti završe tako ružno, posebno bokseri. Čudno je to", naveo je on.
 
Papa je pre svega pohvalio Pelea kao prijatnu i ljubaznu osobu.
"Između ove trojice, Pele je najveći gospodin. On je bio čovek velikog srca. Pričao sam sa njim jednom na putu za Buenos Ajres, zaista veliki čovek", istako je papa Franja.
 
Prošlo je nekoliko dana od kada je Leo Mesi, argentinska superzvezda osvojio osmu Zlatnu loptu u karijeri. Neverovatan uspeh koji ga svrstava među najbolje fubalere svih vremena. U Kataru je sa svojom raprezentacijom osvojio treće Svetsko prvenstvo u istoriji te zemlje. Zlatnu loptu mu je uručio predsednik Inter Majamija, Dejvid Bekam.
 
Još pre nekoliko godina, prvo 2019. a zatim i 2021. papa je govorio o Maradoni i Mesiju, ne upoređujući ih.
 
"Na terenu Dijego je bio pravi pesnik, podario nam je puno radosti, ali je bio vrlo osetljiv čovek. Mesi je legenda i kada igra fudbal radi ono što želi, ali nije Bog".
Papa je takođe izjavio da se seća Svetskog prventstva iz 1986. godine kada je Argentina pobedila upravo zahvaljujući Maradoni.
 
"Bio sam u Frankfurtu, i bilo mi je jako teško u tom trenutku. Nisam mogao da gledam utakmicu i tek sam dan kasnije saznao da je Argentina pobedila Nemačku. Sećam se tog prvenstva kao jedne vrste pobede usamljenosti, jer nisam imao nikoga sa kim bih mogao da podelim tu radost", podsetio se papa Franja.
 
Na društvenim mrežama pljušte kritike na račun pape Franje koga mnogi ocenjuju kao osobu bez empatije, hladnu i distanciranu, čoveka koji ne voli životinje i koji ne sme da govori na ovaj način, s obzirom na to na kojoj poziciji se nalazi.
 
Većina Italijana se protivi činjenici da se on usudio da "sudi o Maradoni kao čoveku" koristeći izraze poput: propao i jadničak.
  • Nikola NS

    05.11.2023 11:10
    Činjenice bole
    El Pibe je bio na terenu najbliži pojmu fudbalski bog. Međutim narkoman jeste uvek narkoman i tu nema diskusije. I jeste jadničak. Mnogo radosti je dao masama a njemu niko pomogao nije.
  • B

    03.11.2023 14:10
    i tako
    O mrtvima sve najbolje.
    Papa je ovim vise rekao o sebi, kakav je covek.
    A bolje da je cutao.
  • Nikola

    03.11.2023 07:24
    Diego
    Droga ga je zela

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.