Napravljeno staklo koje hladi

Istrazivači univerziteta u Merilendu uspeli su da naprave novu vrstu stakla koje hladi sobnu temperaturu bez trošenja električne ili neke druge energije, javlja Sajens dejli.
Napravljeno staklo koje hladi
Foto: Pixabay
Ova specijalna vrsta stakla može da se nanosi u vidu tankog sloja i tako prekrivenu površinu ohladi za 3,5 stepena Celzijusova, čak i kada je spoljna temperature blizu 40 stepeni.
 
Nova tehnologija, nazvana mikroporozni stakleni premaz, ukoliko se primeni prilikom gradnje stanova može da smanji emisiju štetnog ugljen-dioksida po stambenoj jedinici i više od 10 odsto, bez upotrebe dodatne energije.
Stakleni premaz odbija 99 procenata solarne radijacije i skoro u potpunosti sprečava zagrevanje zgrade ili drugih objekata, pretvarajući toplotu u dugotalasnu infracrvenu radijaciju.
Kada se usmeri, ta radijacija bez zadržavanja prolazi kroz zemljinu atmosferu i oslobađa se u svemirskom prostoru, gde su temperature ekstremno niske i dosežu - 270C.
 
Ovaj isti princip hlađenja, kažu istrazivači iz Merilenda, koristi i priroda.
 
Planeta Zemlja se hladi na isti način, naročito tokom vedrih noći kada se u svemirska prostranstva ispustaju enormne količine toplotne energije u vidu infracrvene radijacije. 
  • Coolg

    17.11.2023 12:13
    Leti naneti preko zime skinuti namaz sa prozora... ja se 75% grejem na solarnu energiju i izuzetno mi je bitno da tokom zime zraci sunca dopiru do velikih staklenih povrsina... preko leta su mi prozori u hladu jel je kuca tako projektovana...
  • pera

    17.11.2023 11:17
    a koja kolicina svetla udje kroz to staklo ?
  • Nezavisni Vojvođanin

    17.11.2023 11:09
    Treba mi hitno
    Stan mi leti gori od sunca od 12 do skoro 21h. Sunce udara direktno u prozore, roletne donekle vade stvar ali je užasno. Dole asfalt, gore beton, a sunce direktno. Kao u rerni smo, a na prozorima očitavam temperaturu od 50C povremeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.