VIDEO: Gradonačelniku toliko bilo stalo do čistih toaleta, da je svoju kuću pretvorio u ogromni WC

Toaletno zdanje nije samo bizarno čudo arhitekture nego i mesto u kojem možete da razgledate kraljevske noćne posude ili saznate više o obavljanju nužde u bestežinskom stanju.
Južna Koreja prepuna je čuda. Tamo ćete pronaći neboder s rupom, šarene tramvaje kojima se putuje na plažu, kao i gotovo nestvarnu bambusovu šumu čije vijugave staze kriju brojna iznenađenja. Među brojnim atrakcijama koje se mogu videti samo u Južnoj Koreji je i "Mr. Toilet House", toaletni muzej koji nudi putovanje u bespuća toaletnih simbola i skulptura koje zasmejavaju, edukuju i teraju na razmišljanje.
Čudnovato zdanje pronaći ćete u Suvonu, (južno od Seula), mestu koje je između ostalog poznato i po predivnoj palati i zidinama. Osnivač muzeja i nekadašnji gradonačelnik Suvona, gospodin Sim Jae-duck (popularniji kao Mr. Toilet) za života je bio zagriženi zaljubljenik u sanitarna pitanja, a navodno je i rođen u poljskom WC-u. U mladosti je zbog neslavnih početaka bio na meti zadirkivanja, ali Mr. Toilet svoju je nesreću pretvorio u slavu.
Muzej, poznat i kao Haewoojae, nazvan je prema izrazu haewooso, koji označava prostoriju u kojoj nestaju brige. Toaletno zdanje nije samo bizarno čudo arhitekture nego i zaostavština vizionara koji je svojim radom neumorno ukazivao na važnost toaleta.
 
Za zdravlje nacije i čistoću toaleta južnokorejska vlada svojevremeno je pokrenula projekat "Održavajte svoj WC čistim". Godine 1996. Suvon je počeo s projektom izgradnje vrhunskih javnih toaleta u sklopu inicijative za bolju toaletnu kulturu. 
 
Gospodin Sim zadao je sebi zadatak - podstaći građane na zdrave promene promovisanjem opuštenog okruženja u kojem mogu slobodno da raspravljaju o pitanjima toaleta, kao i osigurati mesta na kojima se mogu olakšati. Neke od ključnih tema kojima su se grad i gradonačelnik pozabavili bilo je podizanje svesti o tome da svaki čovek mora da ima pravo na odgovarajući (čist i siguran) toalet.
 
Godine 2007. gospodin Sim odlučio je da rekonstruiše svoj dom u veliki toalet, a čim su se radovi završili, kuća je proglašena najvećom toaletnom skulpturom. Nakon što je gradonačelnik otišao u večna lovišta, u skladu s njegovom željom porodica je velikodušno poklonila kuću gradu. Od 2010. godine Simov dom otvorio je vrata svim zaljubljenicima u toaletne teme.
 
Posetioci Mr. Toilet Housea tako mogu da istražuju istoriju i budućnost WC-a, razgledaju tradicionalne toalete iz doba drevne Kine i Japana, te kraljevske noćne posude. Takođe mogu da se upoznaju sa svemirskim toaletima i obavljanjem nužde u bestežinskom stanju, saznaju više o evoluciji ispiranja WC-a, ali i pretvaranju fekalija u vredne izvore energije.
  • Zamenik zamenika

    14.12.2023 11:37
    Od kada je u Južnu Koreju došla USA svet je dobio najbolju prirodnu kozmetiku na svetu, Samsung, Hyundai, KIA, jedan od najviših standarda života građana na svetu, tehnološkog giganta, a od kada je SSSR došao u Severnu Koreju imaju glad, pustoš, komunističku tiraniju,partijsku državu,jednoumlje i ljude koji igraju oko makete nuklearne rakete. Podseća na jednu državu u Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.