Japanci se bore protiv debljine: Obavezno vežbanje, toksične aplikacije i merenje težine zaposlenih

Na britanskom Channel 4 počela jed a se emituje serija "Around the World in 80 Weighs". Mnoge je šokirala prva epizoda koja je prikazala stroge stavove Japana kada je telesna težina u pitanju.
Japanci se bore protiv debljine: Obavezno vežbanje, toksične aplikacije i merenje težine zaposlenih
Foto: Pixabay
Šest takmičara s viškom kilograma iz Velike Britanije uputilo se u Japan, zemlju u kojoj je gojazno svega četiri odsto stanovništva. Krenuli su u potragu za otkrivanjem tajni mršavljenja, a potom su se šokirali otkrićima.
 
Saznali su da se u toj zemlji koriste toksične aplikacije, da je zakonski obavezno odraditi jutarnji trening i da poslodavci mere kilažu svojih radnika.
Aplikacije za mršavljenje
 
Britanci su isprobali aplikaciju Nenshou, koja ima za cilj da podstakne mršavljenje. Pri tome, animirani likovi na ekranu ponižavaju korisnike izjavama poput: "Debela devojko, vežbaj još malo!"
 
U aplikaciji korisnik je usamljeni samac koji pokušava da pridobije naklonost potencijalnih partnera, a virtuelna simpatija podstiče ga na mršavljenje neugodnim izjavama. Drugim rečima, simpatija postaje nešto poput ličnog trenera koji vas ohrabruje (ili zlostavlja) dok broji vaše trbušnjake ili pretrčane krugove.
 
Kako težina pada, ljubav cveta, a ishod zavisi samo od uspeha korisnikove dijete.
Merenje kilaže zaposlenih
 
U većini zemalja, odgovornost za kontrolu telesne težine je na pojedincu, ali u Japanu je pritisak na poslodavcima. Godine 2008, kada su zapadnjačke prehrambene navike izazvale porast gojaznosti u Japanu, vlada je uvela zakon prema kom su poslodavci zaduženi za praćenje obima struka svojih zaposlenih.
 
Japanska vlada svakog jutra emituje jutarnji trening, a poslodavci moraju da osiguraju pauzu kako bi zaposleni mogli da vežbaju. Trening je poznat pod nazivom "Radio taiso" i svakodnevno ga izvode milioni Japanaca.
 
Kratka rutina sastoji se od 13 pokreta, traje pet minuta i započinje laganim istezanjem ruku. Ne uključuje naporne pokrete već jednostavne radnje za pokretanje celog tela.
 
Poslodavci takođe procenjuju indeks telesne mase svojih zaposlenih. Obim struka ne sme biti veći od 85 centimetara za muškarce i 90 centimetara za žene.
 
Ako težina zaposlenih premaši zdravu granicu, radnik može biti kažnjen. Na primer, grupa Britanaca upoznala je čoveka kog je poslodavac "osudio" na 10.000 koraka dnevno kako bi smanjio svoju težinu. Neke kompanije nude poklon-kartice Amazona zaposlenima koji naprave 8.000 koraka dnevno.

Teme

Japan
  • Небитно

    23.01.2024 12:51
    ''... zakonski obavezno odraditi jutarnji trening i da poslodavci mere kilažu svojih radnika.''
    Ово је прихватљиво уколико је у питању забринутост за здравствено стање запослених.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.