Pozvao banku i predstavio se kao njen direktor: Prebacili mu 180.000 evra na račun

Za sada nepoznati prevarant uspeo je da uveri jednu nemačku banku da mu prebaci novac tako što ih je pozvao na telefon i predstavio se kao njen direktor.
Pozvao banku i predstavio se kao njen direktor: Prebacili mu 180.000 evra na račun
Foto: Pixabay
Muškarac je u petak dogovorio brze transfere od preko 180.000 evra na inostrane račune iz banke u Svandorf.
 
Banka mu je isplatila 180.000 evra pre nego što je njihov računovođa primetio neobična zaduženja i zaustavio dalji transfer novca. Odmah je pozvao banku, a kriminalistička policija Amberga preuzela je slučaj i sada istražuje prevaru.
Na upit minhenskog "Bayerischer Rundfunka", banka je izjavila da se većina doznačenog iznosa može vratiti. Kažu da će im iznos biti nadoknađen u kratkom roku i uveravaju da im nije napravljena šteta.
Portparolka banke rekla je da se za telefonske naloge za plaćanje pozivalac mora autentifikovati "na temelju nekoliko strogih kriterijuma". Oni su definisani na takav način da ih "samo vlasnik računa može ispravno reprodukovati u celosti". Međutim, kako je rekla, u ovom slučaju pozivalac je bio dobro informisan.
 
Kako bi dodatno povećala sigurnost u platnom prometu, banka kaže da će za nekoliko nedelja uvesti novu metodu telefonske autentifikacije preko aplikacije za mobilni telefon.
  • Dusan

    06.02.2024 15:31
    Promasaj ocigledan
    Alo bre nije u pitanju direktor banke. Citaj kako pise.
  • Promašaj suštine

    06.02.2024 08:29
    Taština praznine naših džepova
    Odakle mu pravo da podigne pare kako on hoće?
    Zanemarimo prevaru, odakle direktoru banke pravo da podiže novac koji nije njegov?
    Ako se ovo desilo u Nemačkoj, nemojmo ni razmisliti šta se dešava u Skrbiji.
    Srbija ne sme da misli!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.