Radnici u Australiji će moći da ignorišu pozive šefova nakon radnog vremena

Australija će uvesti zakone koji će radnicima dati pravo da bez posledica ignorišu bezrazložne pozive i poruke svojih šefova van radnog vremena.
Radnici u Australiji će moći da ignorišu pozive šefova nakon radnog vremena
Foto: Pixabay
Poslodavci koji krše ovo pravilo moraće da plate kazne.
 
Takozvano "pravo na isključenje" deo je niza izmena zakona koji treba da zaštitit prava radnika i pomogne u uspostavljanju ravnoteže između posla i privatnog života, prenosi Rojters.
Većina senatora je izjavila da podržava zakon, rekao je ministar za zapošljavanje Toni Berk iz vladajuće Laburističke partije.
 
Očekuje se da će predlog zakona biti predstavljen u australijskom parlamentu ove nedelje.
"Želimo jednostavno da kažemo da neko ko nije plaćen za 24 časa rada dnevno ne treba da bude kažnjen ako nije onlajn i nije dostupan 24 časa dnevno", izjavio je premijer Australije Entoni Albaniz.
 
Rojters podseća da su slični zakoni već na snazi u Francuskoj, Španiji i drugim zemljama Evropske unije.
  • Andrija Šrek

    08.02.2024 15:23
    ??
    Čekaj, zar je za ovo potreban zakon?
    Ja sam mislio da se to podrazumeva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.