Robotski taksiji bez vozača šire se u gradovima Kalifornije, nisu baš popularni

Vlasti Kalifornije su dale dozvolu kompaniji "Vaymo" da proširi usluge svoje flote "robotskih taksija" bez vozača u Los Anđelesu i gradovima na poluostrvu južno od San Franciska.
Robotski taksiji bez vozača šire se u gradovima Kalifornije, nisu baš popularni
Foto: Pixabay
Kompanija "Vaymo" u vlasništvu Gugla, "Alphabet Inc", takođe upravlja uslugom u Finiksu od 2020, a u petak je dobila dozvolu Komisije Kalifornije za javna komunalna preduzeća za proširenje rada samovozećih taksija i  izvan San Franciska.
Automobili te kompanije su postali prilično uobičajeni na ulicama San Franciska, iako nisu opšte popularni, a poznato je da se iznenadno zaustavljaju što otežava saobraćaj.
Kalifornijske vlasti su oduzele licencu rivalskoj "robotaksi" službi "General Motorsa" pošto su utvrdile da su njeni automobili bez vozača koji su prevozili putnike širom San Franciska "opasni".
 
"Robotaksi" firme "Cruise" koju vodi GM, pregazio je pešaka kojeg je udarilo drugo vozilo kojim je upravljao čovek. "Robotaksi" se zaustavio i zatim blokirao, te je morao biti podignut da bi se oslobodio povređeni koji je ležao ispod zadnjeg točka.
 
Zvaničnici u okrugu San Mateo i Los Anđelesu su se protivili proširenju i žele više lokalnih mišljenja o tome kako robotaksi mogu da rade.
  • pepa

    04.03.2024 15:12
    krenulo je
    Biće skoro propast sveta, nek' propadne nije šteta...
  • Marta

    02.03.2024 15:07
    Odlican film.
    Leave the world behind!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.