FOTO: Iskopan deo velike statue Ramzesa Drugog

Zajednička egipatsko-američka arheološka misija tokom iskopavanja južno od egipatskog grada Minja otkrila je gornji deo ogromne statue kralja Ramzesa Drugog.
FOTO: Iskopan deo velike statue Ramzesa Drugog
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je saopštilo egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta.
 
Krečnjački blok visok je oko 3,8 metara i prikazuje sedećeg Ramzesa koji nosi duplu krunu i pokrivač za glavu sa kraljevskom kobrom, rekao je šef egipatskog tima misije Basem Džihad.
"U gornjem delu zadnjeg stuba statue su hijeroglifski zapisi koji veličaju kralja, jednog od najmoćnijih faraona starog Egipta", dodao je on, prenosi Rojters.
 
Veličina statue u kombinaciji sa njenim donjim delom, koji je otkopan pre nekoliko decenija, dostigla bi oko sedam metara.
Grad El Ašmunein, na zapadnoj obali reke Nil, bio je poznat u starom Egiptu kao Hemnu, a u grčko-rimsko doba bio je regionalni glavni grad Hermopolis Magne.
 
 
Studije su potvrdile da gornji deo statue odgovara donjem delu koji je otkrio nemački arheolog Gunter Roder 1930. godine, rekao je načelnik egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete Mustafa Vaziri.
 
Ramzes Drugi, takođe poznat kao Ramzes Veliki, bio je treći faraon Devetnaeste egipatske dinastije i vladao je od 1.279. do 1.213. godine pre nove ere.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.