Berlinska tehno scena uvrštena na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) saopštila je da je na svoju listu nematerijalne kulturne baštine dodala šest elemenata u Nemačkoj, uključujući berlinsku tehno scenu.
Berlinska tehno scena uvrštena na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine
Foto: Pixabay
Mreža klubova i kulturnih promotera u Berlinu "Clubcommission" ocenila je odluku Uneska kao prekretnicu za berlinske tehno producente, umetnike, klupske operatore i organizatore događaja.
 
"Odluka će nam pomoći da osiguramo da klupska kultura bude prepoznata kao sektor vredan zaštite i podrške", izjavio je za Dojče vele Luc Lajhzenring, član izvršnog odbora te mreže koja takođe pomaže u očuvanju i razvoju berlinske klupske kulture.
Nemačka prestonica je postala poznata u svetu po tehno sceni. Berlinski klubovi se, međutim, i dalje oporavljaju od posledica pandemije kovida19.
 
Kampanja za dobijanje statusa kulturnog nasleđa počela je pre više od decenije.
Jedan od osnivača festivala elektronske muzke Loveperade (Parada ljubavi) Matijas Reing (poznat kao Dr. Mote) i tim neprofitne organizacije "Rave The Planet" podneli su u novembru 2022. zahtev da berlinski tehno dobije status nematerijalne kulturne baštine.
 
Unesko je na listu nematerijalne kulturne baštine dodao i zimsku paradu Perhtelauf iz bavarske opštine Kirhzeon, na kojoj učesnici oblače kostime krznenih čudovišta, zatim tradiciju pevanja u gradu Finstervalde, tradicionalni beli vez iz grada Švalm u Hesenu (Schwälmer Weißstickerei), sajder od jabuke iz Mozelske oblasti (Viez), kao i slobodno penjanje u Saksoniji.
 
Uneskova lista nematerijalne kulturne baštine napravljena je 2003. sa ciljem da se očuvaju i podrže kulturne tradicije, uključujući muziku, umetnost, verovanja, kuhinju i ples.
 
Nemačka Unesko komisija je u saopštenju navela da se u Nemačkoj polovinom 1980-ih godina u Frankfurtu i Berlinu etablirala klupska scena. Iz prethodno nastale DJ scene, nastao je tehno kao muzika atmosfere posle ujedinjenja Nemačke.
"Objekti koji su ostali napušteni iskorišćeni su za stvaranje tehno i klupske scene, koja je u Berlinu veoma prisutna. Zvuk i produkcija tesno su povezani sa atmosferom grada i razvili su poseban karakter u kontekstu ujedinjenja bivše istočne i zapadne Nemačke", navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.