"Sagrada familija" trebalo bi da bude završena 144 godine posle polaganja kamena temeljca

Bazilika "Sagrada familija" u Barseloni dobila je novi datum kada bi trebalo da bude završena, pa se očekuje da to bude 2026. - 144 godine nakon što je položen kamen temeljac, piše Gardijan.
"Sagrada familija" trebalo bi da bude završena 144 godine posle polaganja kamena temeljca
Foto: Pixabay
Predsednik organizacije koja ima zadatak da završi ovo remek delo Antonija Gaudija objavio je datum koji se poklapa sa stogodišnjicom smrti arhitekte.
 
Esteve Kamps je rekao da imaju novca i materijala da završe baziliku, uključujući centralni toranj visok 172,5 metara, koji ovo zdanje čini najvišim u Barseloni.

Iako je predviđeno da crkva bude završena do 2026. godine, očekuje se da će se radovi na skulpturama i dekorativnim detaljima i, pre svega, kontroverznom stepeništu koje vodi do onoga što će na kraju biti glavni ulaz, nastaviti do 2034.

Kada su radovi počeli, 1882. godine, nalazila se na lokaciji koja je bila obradivo zemljište, ali je u međuvremenu grad rastao oko bazilike. 
 
Stepenište, koje bi se protezalo preko dva velika gradska bloka, zahtevalo bi raseljavanje oko 1.000 porodica i preduzeća. Dok neki naučnici to osporavaju, Kamps insistira da je stepenište uvek bilo deo plana arhitekte.
 
"Pratimo Gaudijev plan u potpunosti", rekao je on. 
 
"Mi smo njegovi naslednici i ne možemo da se odreknemo njegovog projekta. Plan predstavljen lokalnim vlastima 1915, koji je potpisao Gaudi, uključuje stepenište. On je dodao da su o planu razgovarali i sa gradonačelnikom Barselone, pošto lokalna vlast ima poslednju reč. Nemam kristalnu kuglu da mi kaže kada će doneti odluku", dodao je Kamps.
  • klaus

    08.04.2024 12:00
    Korekcija
    Nazalost nece biti gotova jer se zavrsavaju samo sadasnji radovi. Fasada prema moru - Gloria ne moze biti sagradjena jer su na tom mestu stambene zgrade koje stanari ne zele da prodaju.
  • choco

    31.03.2024 09:17
    remek delo na najvisem nivou...i sigurno ce postati 8. svetsko čudo
  • komsha

    28.03.2024 07:49
    razvuklo se..
    kao nasi da rade na izgradnji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.