VIDEO: Maležanski "grad duhova" koštao 100 milijardi dolara, danas u njemu niko ne živi

Koncept ekološki prihvatljivog grada postao je sve prisutniji tokom godina, ali jedan takav megagrad već godinama je grad duhova.
Megagrad nazvan "Forest City" trebalo je da bude velika kineska investicija kada je prvi put predstavljen, ali već godinama zjapi prazan. Obalski grad u Maleziji, čija je izgradnja koštala 100 milijardi dolara, dizajniran je za smeštaj do milion ljudi, a sadrži i teren za golf, akvapark i restorane.
 
Izgradnja je počela 2016, ali nije ni blizu kraja. Prema BBC-ju, izgrađeno je samo oko 15 odsto Forest Cityja, a samo jedan odsto od toga je naseljeno. Uprkos tome, kineska kompanija za izgradnju nekretnina "Country Garden" "optimistična" je da će grad na kraju biti dovršen.
Međutim, suočavaju se s dugovima od gotovo 200 milijardi dolara, zbog čega su mnogi skeptični da će grad ikad zaživeti. Ali s 15 odsto izgrađenog grada, zašto je samo jedan odsto od toga naseljeno?
 
BBC navodi da je Forest City bio usmeren na prodaju nekretnina u Maleziji kineskim kupcima, delujući kao dom daleko od doma. Ali cene su izmakle kontroli, a kuće u Maleziji sada su nedostupne mnogima. Najbolje čemu se meštani mogu nadati je da neko bogatiji kupi kuću u gradu jer je iznajmljivanje od njih isplativija opcija.
Kao i s mnogim drugim projektima, pandemija nije pomogla stvarima jer je zaustavila proces izgradnje na određeno vreme. Dalje, čini se da ljudi jednostavno ne žele da kupuju stanove, što gradskim preduzetnicima predstavlja problem. U principu, novac od prodaje stanova bio je namenjen finansiranju ostatka Forest City-ja.
 
 
IT inženjer Nazmi Hanafiah rekao je za BBC da se iselio iz Forest Cityja nakon samo šest meseci. Iznajmio je jednosobni stan s pogledom na more.
 
 
"Uspeo sam da pobegnem odavde. Nije me bilo briga za depozit, nije me bilo briga za novac. Samo sam morao da odem. Naježio sam se kad sam se vratio. Ovde je usamljeno, tu si samo ti sa svojim mislima. Da budem iskren, jezivo je. Imao sam velika očekivanja od ovog mesta, ali bilo je jako loše iskustvo. Ovde nema šta da se radi", zaključio je on.
  • Свињорез

    11.04.2024 17:41
    Јефтиније од Лимана 4
    Прилика! Вреди погледати!
  • Marta

    08.04.2024 18:31
    Bravo za tekst!
    Odlicno sto ste pisali o ovome, samo niste naveli da ima minimum 5 ovakvih napustwnih megalomanskih gradova u Kini.
  • Bosanac

    08.04.2024 18:04
    Pa, žive duhovi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.