Milionska kazna za telefonske pozive imitacijom glasa Bajdena pomoću AI

Šest miliona dolara kazne čeka političkog konsultanta koji je organizovao da se građanima u državi Nju Hempšajer šalju robotski telefonski pozivi glasom predsednika SAD Džozefa Bajdena.
Milionska kazna za telefonske pozive imitacijom glasa Bajdena pomoću AI
Foto: Pixabay
Glas - delo veštačke inteligencije (AI), korišćen je za odvraćanja birača od glasanja za Bajdena - saopštila je danas Federalna komisija SAD za komunikacije (FCC).
 
Pozivi su upućivani tokom stranačkih predizbora kandidata za novembarske predsedničke izbore, a Stiven Kramer se tereti zbog organizovanja te aktivnosti i zbog još dvadesetak kažnjivih dela.
Protiv Kramera je podneto 13 optužbi za krivična dela zbog pokušaja da nekoga odvrati od glasanja koristeći lažne informacije. Suočava i sa 13 prekršajnih prijava jer se svojim ili tuđim ponašanjem lažno predstavljao kao kandidat.
 
Ubrzo posle predizbora u Nju Hempšajer FCC je zabranila robotske telefonske pozive koji sadrže glasove koje generiše veštačka inteligencija.
Federalna komisija za komunikacije je saopštila da je kazna koju je predložila za Kramera prva u vezi sa korišćenjem generativne AI tehnologije.
 
Lingo Telekom, kompanija optužena za robotske telefonske pozive, suočava se sa mogućom kaznom od dva miliona dolara, ali u oba slučaja mogući su poravnanje ili dalji pregovori, dodaje se u saopštenju.
 
Kramer je priznao da je orkestrirao slanje poziova hiljadama građana Nju Hempšajera uoči republikanskih i demokratskih predizbora 23. januara na kojima su birani stranački kandidati za izbore za predsednika SAD.
 
Poruka glasom kojeg je generisala tehnologija AI tako da liči na Bajdenov, bila je fraza: "Kakva gomila budalaština" uz koju je glasačima poručivano da će, ako izađu na predizbore, izgubti pravo da glasaju na potonjim, predsedničkim izborima u novembru ove godine.
 
Snimak koji je Kramer koristio je, za 150 dolara, sačinio jedan mađioničar iz Nju Orelansa. Kramer je ranije rekao AP-u da nije nameravao da utiče na ishod izbora, već da biračima ukaže na moguću zloupotrebu veštačke inteligencije.
  • smejurija

    24.05.2024 07:58
    Kakva je to demokratija? samo zabrane. Neka vide kako kod nas svaka budala na TV može da kaže najveće gadosti o predsedniku i njegovoj okolini i porodici i ništa se ne dešava. To je demokratija da imaš emisije koje pišaju po predsedniku a ne zabrane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti