Kipar šalje Jutjubera u EP: Poznat po grljenju sa 100 ličnosti, nedelju dana provedenih u kovčegu...

Kiparski birači su za nezavisnog člana Evropskog parlamenta u nedelju izabrali i Fidijasa Panajotua, 24-godišnjeg Jutjubera poznatog po popularnim video-snimcima.
Sa 2,6 miliona pretplatnika na Jutjubu, postao je poznat zahvaljujući snimcima susreta s poznatima, među kojima i s američkim milijarderom Ilonom Maskom, a organizuje i kulinarska takmičenja.
 
Taj Jutjuber koji sebe opisuje kao profesionalca koji pravi greške, bez političkog iskustva ili strančke pripadnosti, u predizbornoj kampanji pozivao je mlade da glasaju.
Osvojio je 19,4 odsto glasova na Kipru, a njegova neočekivana pobeda se doživljava kao odbacivanje tradicionalnih političkih partija.
 
"Ono što se dogodilo je šok, čudo", rekao je on.
"Stranke bi ovo trebalo da shvate kao upozorenje da se moraju modernizovati i slušati ljude", dodao je Panajotu.
 
Novinski sajt "Filenjus" je njegov uspon nazvao "zvučnom porukom strankama i korakom ka promeni političke mape".
 
"Mladi jutjuber koji je u potpunosti koristio društvene mreže, sa apolitičnom retorikom, bez političkih pozicija, bez znanja – sam priznaje – o Evropskoj uniji, uspeo je da izazove preokret", piše "Filenjus".
 
Posmatrači smatraju da izbor nekoga ko nema program pokazuje da su tradicionalne stranke odvojene od birača i da ne razumeju uticaj društvenih mreža.
 
Panajotu, sin grčkog pravoslavnog sveštenika, iskoristio je prisustvo na društvenim mrežama da podstakne mlade Kiprane da izađu na izbore.
 
Među njegovim podvizima su video snimci na kojima se grli sa 100 ličnosti, nedelju dana provedenih u mrtvačkom kovčegu i trening sa kineskim majstorima "šaolin kung fua".
 
Odziv birača u nedelju na Kipru je bio 58,86%, znatno više nego tokom evropskih izbora 2019. kada je izlaznost bila 45%. To povećanje koje posmatrači delimično pripisuju "faktoru Fidijasa".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti