Danas je Dan mrmota

Panksatoni, mali grad u Pensilvaniji u SAD, već 126. godinu zaredom domaćin je živopisne manifestacije Dan mrmota.
Panksatoni, mali grad u Pensilvaniji u SAD, već 126. godinu zaredom domaćin je živopisne manifestacije Dan mrmota. Ovaj događaj, u kojem mrmot Fil predskazuje koliko će dugo trajati zima, našoj javnosti je verovatno najpoznatiji po kultnom istoimenom filmu s Bilom Marejem u glavnoj ulozi.

Američka organizacija za zaštitu prava životinja PETA zatražila je 2010. godine da organizatori obeležavanja Dana mrmota zamene Fila električnim mrmotom, kako bi zaštitili prava popularne životinje. "Smatramo da bi animatronički mrmot bio jednako zanimljiv publici u Panksatoniju", pisalo je saopštenju PETA.

Prema običaju iz 19. veka, ako mrmot Fil ugleda svoju senku i povuče se u brlog, onda u Americi sledi još šest nedelja zime. Ovaj događaj svake godine na ulicama Panksatonija prati između 10.000 i 15.000 turista.

Fil je postao planetarno poznat, naročito posle filma "Dan mrmota" iz 1993. godine, u kojem Bil Marej igra namćorastog TV novinara koji se svakog jutra budi u istom danu - Danu mrmota, sve dok ne pobedi vlastite demone i postane bolji čovek.

Simpatični mrmot ima i svoju fan-stranu na Fejsbuku.

Grad Panksatoni na Dan mrmota podseća na vašar - svuda su muzičari i zabavljači, turisti... Broj posetilaca svake godine raste, a do eksplozije je došlo posle holivudskog hita. Ipak, većina meštana glasno negoduje.

"Upoznao sam ljude iz Rusije, Nemačke i Velike Britanije koji ne mogu da veruju da mi ovo radimo svake godine. Prosto ne mogu da veruju da stojimo na hladnoći i čekamo da se neki mrmot pojavi iz panja", rekao je za "Nešenal džiografik" Tom Čepin, urednik lokalnog lista "Panksatoni spirit".

  • a

    03.02.2012 06:56
    e da
    oni gledaju mrmota a mi medveda ,,,,xaxaxax isto nam dodje ,,,xaxaxax
  • dr-mr

    02.02.2012 19:02
    Sveti Mrmot
    Mrmot rulez!
  • 02.02.2012 16:15
    I danas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.