Knjige koje su bile zabranjene

Razlozi zabrane objavljivanja pojedinih knjiga u određenim državama su različiti.
Razlozi zabrane objavljivanja pojedinih knjiga u određenim državama su različiti.

Doduše, oni su retko utemeljeni na zdravom razumu, već redovno vođeni određenim ideološkim pobudama ili religijskim dogmama, a najčešće su takvim postupcima dotičnim delima osigurali još veću čitanost nego što bi to ona sama možda postigla.

Ana Frank: "Dnevnik Ane Frank"

Knjiga o preživljavanju mlade devojke zabranjena je u Libanu zbog pozitivnog prikazivanja Izraela, a osim toga zabranjena je i 2010. godine u jednoj srednjoj školi u Virdžiniji zbog "seksualne eksplicitnosti" i "homoseksualnih tema".

Den Braun: "Da Vinčijev kod"

Jedan od najprodavanijih krimi-romana na svetu zabranjen je u Libanu 2004. godine jer se smatralo da je "uvredljiv za hrišćanstvo".

Oldos Haksli: "Vrli novi svet"

Ovaj roman je 1932. godine zabranjen u Irskoj zbog "promiskuitetnog sadržaja", a nekoliko američkih saveznih država je pokušalo da ga zabrani zbog "negativnih tema".

Bil Martin Džr.: "Mrki medved, mrki medved, šta vidite?"

Ova dečja knjiga zabranjena je u Teksasu 2010. godine od strane državnog edukacijskog odbora. Autor je zamenjen za marksističkog teoretičara istog imena.

Džon Stajnbek: "Plodovi gneva"

Najcenjeniji roman američkog pisca razbesneo je mase nakon izlaska zbog opisa ruralne sirotinje i bio je zabranjen u raznim delovima SAD-a, uključujući Kanzas i Kaliforniju.

Džordž Orvel: "Životinjska farma"

Orvelov roman je zabranjen u SAD-u, nakon što je tamo izdavan 1945. godine, zbog kritikovanja Sovjetskog saveza, a 2002. godine zabranili su ga Ujedinjeni Arapski Emirati zbog opisa svinja koji su se kosili s islamskim viđenjem ovih životinja.

Martin Hanford: "Gde je Valdo?"

Početkom '90-ih godina prošlog veka "Gde je Valdo?" uklonjena je iz biblioteka u nekim američkim školama zbog delimično vidljive gole žene u pozadini na naslovnoj ilustraciji.

Salman Rušdi: "Satanski stihovi"

Kontroverzna knjiga ovog indijskog autora izazvala je proteste širom sveta zbog blasfemije prema islamu, a ako su vas ulovili da je čitate u Venecueli, mogli ste biti kažnjeni s 15 meseci zatvora.

Luis Kerol: "Alisa u zemlji čuda"

U raznim delovima Kine ova knjiga je zabranjena 1931. godine jer su se u njoj nalazile životinje koje govore. Vlasti su se bojale da će se deca prema životinjama početi ophoditi kao prema ljudima.

Rečnici

Rečnici Miriam Vebster i Amerikan Heritadž zabranjeni su u nekim američkim školama jer određene reči u njima nisu "primerene za sve uzraste".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.